Uit de comfort zone

uit de comfort zoneGasten uit Ghana doen je met andere ogen naar je eigen land en stad kijken. Omdat ik zelf vorig jaar in Ghana was, weet ik hoe groot het verschil is. Hoe netjes alles bij ons is. Hoe groen en schoon en hoeveel asfalt en steen. En hoe stil het is in Utrecht, ja echt, vergeleken bij Accra.

We ontvingen geloofsgenoten uit La, protestanten vergelijkbaar met de PKN en naast de overeenkomsten een wereld van verschil tussen ons. Door hun ogen kijken naar onze geloofsgemeenschappen, de onderling ook weer zo verschillende wijkkerken van de PGU.

Voor onze gasten is veel bidden heel gewoon.  Je bidt aan begin en eind van elke bijeenkomst, ook buiten de kerk. Je bidt en aan begin en eind van een rit in een taxibusje, maar niet bij het eten. Wij begonnen elke maaltijd met gebed, zoals bij ons gewoon is, maar niet voor we in de auto naar Texel stapten.

Wij hadden een aantal liederen gekopieerd. Maar vóór we daaraan toe kwamen, zette Samuel in: “We are together again”. Wij reageerden met  “Bless the Lord my soul”, wat wij hen vorig jaar geleerd hadden. En later: “Ubi caritas et amor, ubi caritas Deus ibi est”, van Taizé, thema en titel van ons bezoek. Juanita leerde ons “We are heirs of the Father” en nog een lied in het Ga, dat ik zonder hen niet kan reproduceren. Onze kopieën zijn niet gebruikt.

uit de comfort zone2Onze gasten zingen met het hele lijf. Juanita tijdens een kerkdienst tegen mij (vrij vertaald) : “Als ik hier zou gaan dansen, zouden ze me heel raar aankijken.”  Okee, wij willen wel even mee klappen en sommigen bewegen een beetje op de cadans, maar daar blijft het bij. Het vrijmoedig, af en toe gedreven, praten over geloof, diverse Bijbelcitaten associatief gebruikt bij de hand. Bij hen vergeleken zijn wij zeer gesloten. Misschien is gereserveerd het goede woord.  Wij stellen veel vragen, ook bij ons geloof. Wij gaan vrij met de Bijbel om in bijvoorbeeld bibliodrama, een ontdekking voor onze gasten.

Het is gaaf om een aantal weken zo intensief met ‘vreemden’ op te trekken. Van beide kanten geïnteresseerd, nieuwsgierig, bereid om moeite te doen om elkaar goed te verstaan en dan ontdekken dát je broeders en zusters in geloof bent.

Dat is me nog niet gelukt met de Ghanese groep die in de Johanneskerk bijeen komt. Gek toch. Zo dicht bij en toch een hoge drempel. Of té dichtbij en daardoor een hoge drempel?  Ik denk aan wat ik ooit las: mensen in een buurt waar de huizen verder van elkaar af staan, verdragen meer van elkaar dan mensen die dicht op elkaar wonen. Zou het zo zijn, dat we beter contact maken, omdát we ver van elkaar wonen en de ontmoeting een bijzonder evenement is?  Dat je geraakt wordt in een kerkdienst die anders is, met Ghanezen, met Pinksteren buiten, als het maar niet elke week zo is. Dat je voor één keer het geroezemoes van een vertaler accepteert, maar niet elke week.

Of heeft het nog veel meer te maken met uit je eigen comfort zone raken?

Want dát gebeurt in de uitwisseling met Ghana. Als wij daar zijn, is álles anders. Als zij hier zijn is voor hen álles anders. Wanneer je probeert te vergelijken tussen daar en hier, loop je vast, zit het toch nét weer anders in elkaar. Om uit de verwarring te raken, zit er niets anders op dan je overgeven aan het vreemde andere. Het wonderlijke is, dat er met onze gasten iets als broederschap/zusterschap is ontstaan; daar ben ik zo enthousiast over.

Collega Samuel was onder de indruk van de geschiedenis van onze kerken. En hij merkte op: (als ik hem goed begrepen heb): “Jullie zijn kerk van het verleden. Kunnen jullie kerk van de toekomst worden?”

Misschien moeten we uit onze comfort zone om kerk van de toekomst te kunnen worden.Uit onze comfort zone om weer contact te maken, om weer geraakt te kunnen worden.

we are together again,
just praising the Lord.
we are together again in one accord.
something good is going to happen
something good is in store
we are together again,
just praising the Lord.

we are heirs of the Father
we are joint-heirs with the Son
we are children of the Kingdom
we are family we are one.

 

foto ernaErna Treurniet
buurtpastor in Overvecht

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.