Een reidans door de stad

Mensen in bewegingIemand vroeg mij naar mijn droom voor de kerk van Utrecht in 2065. Als ik er dan nog ben, ben ik 106. Dat zou kunnen gezien de tegenwoordige levensverwachting.

Wat ik zie is vooral een beweging. Een soort van slang, die min of meer onzichtbaar overal doorheen beweegt. Een slang van mensen, ‘zwaan, kleef aan’, een reidans dus, van een bonte veelkleurigheid in huidskleur en outfit. Een reidans van mensen, die ooit ergens een woord hebben gehoord dat hen heeft geraakt. Een woord waardoor ze besef hebben gekregen van ‘meer’, van meer dan alleen hier en nu en zorgen voor jezelf. Van groter en ruimer, van toebehoren aan zoiets als ‘eeuwigheid’, van ’alle tijd’ hebben en ‘alle liefde’, van geen haast meer en geen hoogmoed. Een wereld van elkaar in de ogen zien en weten: jij bent als ik, een mens die er mag zijn.

Die reidans van mensen is er vooral één van herkenning. Aan even een oogcontact, aan een enkel woord heb je al genoeg om te weten dat je van dezelfde familie bent.

Die reidans van mensen is vooral inclusief. Iedereen kan aansluiten. Naar geloofsbrieven wordt niet gevraagd. Het komt voor dat je elkaar erover vertelt, als je soms even ergens samen onderweg op een bankje zit. ‘Waar kom jij vandaan? ‘Wat is jouw verhaal?’ Om daarna weer aan te sluiten, mee te doen, lief te hebben, te zorgen en te helpen, te leren ook, al doende, ieder met eigen ‘skills and tools’.

Bij die reidans van mensen hoort ook een rijkdom aan vormen. De traditie wil geëerd worden, tenslotte. Dan laat de een, of de ene groep, iets zien aan de ander en dan de ander aan de een. Puttend uit rijke bronnen, het mooiste wat je hebt delen met elkaar. Een feest waar iedereen welkom is, waarna de reidans weer verder gaat, door de stad, van oost naar west, van noord naar zuid.

Ook zwervers haken aan, mensen zonder dak, woon- of verblijfplaats, vluchtelingen uit onbekende streken, zwarte pieten, onbekend en onbemind, en ook niet allemaal moeders mooiste. Al dansend worden barrières genomen, drempels geslecht, leren we elkaar kennen, horen we elkaars verhalen. Vragen worden gesteld, angsten worden uitgesproken, pijn wordt gedeeld, wonden worden verzorgd.

En waar de reidans langs trekt, worden mensen aangestoken door de feestelijkheid, het licht en de vreugde.

Zijn er kerken, gebouwen? Als ze er zijn, zijn ze van allen, echte plaatsen van gemeenschap, ‘common ground’, plekken van verbinding in plaats van scheiding. Ze hebben iets weg van tenten, zijn van een zekere tijdelijkheid. Zodra ze de voortgang van de reidans verhinderen, worden ze verlaten. En als er al geld is, dan niet voor gebouwen maar voor mensen. Het brandt in de handen en wordt zo snel mogelijk doorgegeven. Je zou er eens aan kunnen hechten…

Zijn er dogma’s, leerstellingen, theologie? Vast, maar er zijn vooral verhalen, verhalen van mensen, verhalen van ouds, verhalen van het hart en van het hoofd, verhalen die de reidans gaande houden en de aanstekelijkheid ervan bevorderen. We zijn nieuwsgierig naar elkaars verhalen. We worden er blij van als we iemand met passie horen vertellen. We kunnen daarna weer verder met geloof, hoop en liefde.

De reidans is overal, in de binnenstad en in de wijken. Ook al kom je ergens nooit, je weet dat het daar ook is en dat is genoeg. Je weet je verbonden. En niet alleen in Utrecht, maar ook met Nieuwegein en Maarssen en De Bilt en Bunnik, met Parijs en New York, met Johannesburg en Delhi. Je hoeft elkaar niet te zien om te weten dat de anderen er zijn. Het is een beweging die eerder gevoeld dan gezien wordt. Het is een beweging wereldwijd, de angst te boven. Het is een beweging van God en mensen. Interactief las ik laatst. Een beetje van God, een beetje van ons en zo gaat het door: een beweging door de tijd, van alle tijden, van toen en nu en straks, van tijd buiten de tijd en toch in de tijd, eeuwigheid noemen ze dat, geloof ik. Ja, dat is mijn droom!

Toos Wolters

Toos Wolters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.