Zó doen we dat hier

vreedzame wijkAfgelopen najaar kreeg ik van wijkbureau Overvecht de uitnodiging mee te doen aan een training vreedzaam bemiddelen. Dat leek me wel nuttig. Drie ochtenden onder leiding van trainers van Stichting Vreedzaam.
U weet wel: de vreedzame school, een manier van omgaan met elkaar ook in geval van conflicten, die op de meeste Utrechtse scholen, die van Overvecht voorop, geoefend wordt. Niet alleen de kinderen leren vanaf groep 1 vreedzaam met elkaar om te gaan, ook de ouders die dat willen en mensen die met kinderen werken in de wijk. Het idee erachter is, dat kinderen op school en thuis en in de wijk op eenzelfde en voor hen herkenbare manier benaderd worden.

“ Zó doen we dat hier.” En nu dan vreedzaam bemiddelen. Ik wil dat wel leren.

Kom ik op de afgesproken morgen op het wijkbureau. Zit daar een grote groep, zo’n 30 man en vrouw: een bont gezelschap van mensen die beroepshalve of vrijwillig werken in Overvecht; een aantal woont er ook. Mannen en vrouwen van diverse leeftijd en achtergrond. We worden bijgepraat over wat dat ook al weer is die vreedzame school en wijkaanpak. En vooral ook waarom die aanpak er is: een reactie op ieder voor zich, ik maak zelf wel uit wat ik doe, en ‘blijf van mijn kind af’. In mijn woorden: een reactie op een egocentrische en assertieve, soms agressieve manier van doen en verhaal halen, vaak als gevolg van niet gezien zijn, niet gehoord worden, of van misverstanden in de communicatie. Dat gebeurt niet alleen op school, maar op allerlei plekken in de samenleving.

Heb je overlast van of ruzie met je buren dan bel je de woningbouwvereniging of de politie. En als die er niets aan doen spuw je je gal op Facebook, schakel je de pers in of de rijdende rechter.
Maar de woningbouwvereniging kan niet altijd bemiddelen en de politie is voor strafbare zaken.
En Facebook, de pers of rijdende rechter helpen niet echt als je prettig wilt wonen. Sterker nog: het conflict wordt groter en groter en daar wordt niemand blij van. In Utrecht is daar iets op bedacht: het Utrechts mediatiemodel.

Wij zijn door het wijkbureau niet alleen uitgenodigd om te leren hoe wij vreedzaam kunnen bemiddelen. Wij zijn ook uitgenodigd om elkaar te leren kennen en elkaar in te schakelen of door anderen in de wijk ingeschakeld te worden bij alledaagse conflicten. Want voor alledaagse conflicten heb je geen woningbouwvereniging of politie nodig, die kun je zelf oplossen, eventueel met hulp van bemiddelaars. Net zoals de kinderen niet bij elke ruzie naar de juf of meester rennen, maar zo nodig met hulp van bemiddelaars de zaak zelf oplossen.

Ik wordt hier zo enthousiast van: Zoveel mensen van goede wil die samen willen werken aan een betere wijk, een betere stad. Een stadsbestuur dat investeert in mensen van goede wil. Voor mij een teken van gods rijk. “Het is al begonnen, merk je het niet?”

Erna Treurniet

 

Erna Treurniet
buurtpastor in Overvecht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.