‘Nothing is so like God as stillness’

beeld stilte sneeuwDe maand januari, de eerste van het nieuwe jaar, is traditioneel de maand van de goede voornemens. Wat kilo’s afvallen en stoppen met roken zullen wel weer op de eerste en tweede plaats staan. Zelf moet ik denken aan een bijdrage die ik een aantal maanden geleden leverde aan een viering in de serie ‘En er komen betere tijden’. De titel van die viering was: ‘Wees aandachtig’. Ik heb het toen gehad over het vele dat voortdurend op ons afkomt en waaronder we bij tijden bijna worden bedolven. Ik noemde als voorbeeld de interessante tijdschriften waarop ik geabonneerd ben en die dus met vaste regelmaat bij ons op de mat vallen, maar die helaas maar al te vaak ongelezen het huis weer verlaten. En die tweede krant waartoe we ons, nieuwsgierig als we zijn, hebben laten verleiden. Nog een paar maanden en dat jaarabonnement is voorbij. We zullen het niet verlengen want we komen er niet aan toe, zelfs niet op zaterdagmorgen. En dan de boeken, al die boeiende boeken die maar blijven uitkomen. Elke maand wel een paar. Ik heb er iets op gevonden om ze niet meteen te kopen. Ik zet ze op een verlanglijstje en als ik daarop een titel een aantal keren aankruis, mag ik het aanschaffen. Natuurlijk glipt er weleens een boek tussendoor, dat zo interessant lijkt dat het niet kan wachten en dus meteen besteld moet worden. Maar dan, als zo’n boek binnenkomt, wat dan? Halverwege stoppen met het boek waarmee ik bezig was, en gauw beginnen aan het nieuwe? En ondertussen groeit de stapel ongelezen en half gelezen boeken. Kortom, het blijft een klus, al die kennis, al die informatie en hoe die tot je te nemen. De ontwikkelingen gaan snel, zelfs in een ‘langzame’ wetenschap als de theologie, en het is van belang om op de hoogte te blijven van wat er gaande is. Bij de tijd blijven, noemen we dat, permanente educatie. En het is ook leuk, absoluut, ik geniet ervan en het kan er ook niet zonder. Maar het heeft ook een keerzijde. Ik noemde dat in mijn bovengenoemde bijdrage het spanningsveld tussen ‘het ene en het vele’. Je kunt dat ook met een hoofdletter schrijven: ‘het Ene, of zo u wilt de Ene, en het vele’. Want kom je, eenmaal in de ban van het vele dat een appel op je doet, nog wel toe aan het ene dat er wezenlijk toe doet? De grond die alles draagt, Hem, Haar, die wij God noemen? Is daar nog wel tijd voor en ruimte? En stilte?

Ik heb de luxe op dit moment hoog in de Zwitserse Alpen te zitten, voor een weekje er even tussen uit. Als ik recht voor me uit het raam kijk zei ik majestueuze bergen waarachter op dit moment de zon opkomt. Adembenemend mooi. Om stil van te worden. En dan nog gaat het niet vanzelf en moet ik er bewust voor kiezen, want de boeken zijn natuurlijk mee, en in mijn hoofd de dingen waar ik nog even wat aandacht wil geven. En deze column moet ook geschreven worden. Het is al woensdag en de redactie zit erop te wachten. Merkt u het? Hoe snel dat gaat? Weer weg uit dat moment dat je uittilt boven het vele. Alweer in beslag genomen door zoveel waarvan ik denk dat dat moet.

Gisteren maakten we een wandeling in de sneeuw. Het was zo stil. Alleen het knerpen van dat witte goedje onder onze voeten en als we stil stonden viel zelfs dat geluid weg. Een zinsnede van de mysticus Meister Eckhart kwam in mij op. Ik heb het in het Engels bij me en dat klinkt wel erg mooi: “Nothing in all creation is so like God as stillness”. Niets in de hele schepping benadert God zozeer als stilte’.

Stilte…. Het is overal, het zit in alles en achter alles, het is nooit weg. Mooie muziek kan alleen maar zo mooi zijn omdat er stilte in zit en met een goed boek is het idem dito. Maar wij rennen meestal maar door en vergeten stil te staan, te luisteren. Zou het daardoor komen dat er in onze westerse wereld nog zo weinig besef van God is?

Ik weet het in ieder geval voor het jaar dat komt. Het is er allemaal en er is niets mis mee en ik zal weer volop mee gaan doen, maar de woorden van Meister Eckhart ga ik bovenaan schrijven. Mijn nummer 1.

Toos Wolters

ds Toos Wolters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.