Wilde paarden en wie heeft de regie?

wilde paardenVorige week maandag stond onze pastoriehuishouding ineens helemaal op de kop. Oorzaak was een flinke verwarring op het gebied van de e-mail. Ik zal u de technische details besparen, maar voor mijn ogen zag ik allerlei berichten verdwijnen, ook die van belang waren voor de voortgang van mijn werk. Van zoiets raak je van slag. Temeer daar het niet zomaar opgelost was. Het werk dat ik me voorgenomen had te doen, schoof daardoor steeds verder op en de irritatie over dat alles nam met het uur toe. Dat werd nog erger toen ook de twee daaropvolgende dagen grotendeels door deze problemen in beslag genomen werden. U kent dat misschien wel, dat angstige gevoel van ‘hoe krijg ik het allemaal nog klaar’. Maar er gebeurde ook iets anders. Er kwam op die tweede en zeker op die derde dag ook een soort van overgave: kennelijk is dit nu wat eerst moet. We werden hier in huis weer wat vriendelijker voor elkaar en ook aardiger tegen de mensen van de KPN, die het probleem moesten verhelpen. We kregen de regie weer een beetje in handen en konden de wilde paarden van onze emoties weer wat beteugelen.

Daarmee was weer een les geleerd of beter in herinnering gebracht, namelijk deze: dat emoties met je op de loop kunnen gaan en dat je dat eigenlijk niet moet laten gebeuren. Want zo’n e-mailstoring is natuurlijk lastig, maar niet echt een groot probleem. De problemen die op dit moment het Midden-Oosten en Europa teisteren zijn veel en veel groter. Oplossingen daarvoor moeten op politiek niveau gevonden worden. Maar we moeten niet onderschatten hoe groot daarbij de rol van het individu is. Als individuele mensen ongecontroleerd achter hun emoties aan gaan, bestaat de kans dat allerlei Pegida- en Wilders-achtige fenomenen vrij spel krijgen. Dan wordt er van alles geroepen en gaan gevoelens van ‘bang en boos’ het klimaat bepalen en wordt het kil en guur. Juist dan is het belangrijk om die wilde paarden een beetje in toom te houden, te beginnen bij jezelf. Even in je binnenwereld de zaak stilzetten een paar keer diep ademhalen en je afvragen welke gevoelens er eigenlijk in je te keer gaan, en die benoemen en begripvol in de ogen kijken. Van jezelf accepteren dat je inderdaad bang bent, of boos, of teleurgesteld en dan in alle rust eens kijken of er ook nog andere gevoelens zijn, gevoelens bijvoorbeeld van mededogen en begrip. Misschien ontdek je daar in de stilte ook dat nog diepere verlangen, naar heelheid, naar een mooie en goede wereld waar het voor iedereen goed toeven is. En als je zover bent, daar contact mee maakt, dan kun je kiezen: aan welke van die gevoelens geef ik de voorkeur, waar wil ik verder mee, wat ga ik daarvan inzetten in mijn dagelijkse leven? Dan heb je de regie weer terug, dan zijn de wilde paarden getemd en keurig ingespannen voor het rijtuig en kan de reis in goede orde worden voortgezet.

Wat heeft dit alles nu te maken met deze tijd van Pasen? Voor mij dit: ook Jezus kreeg te maken met allerlei gevoelens. De evangeliën vertellen daar regelmatig over. Het meest indrukwekkende verhaal is dat van Jezus’ innerlijke strijd in de hof van Getsemane vlak voordat hij gevangen werd genomen. ‘Vader, laat deze beker aan mij voorbij gaan’, bad hij in doodsangst. En toch slaagde hij erin om ondanks die angst trouw te blijven aan wat hij zag als de bedoeling van zijn leven. Hij liet de angst niet zegevieren, maar bleef gefocust op het Koninkrijk van God. Die focus hebben wij ook nodig. Om ons deel bij te kunnen dragen aan een wereld die een beetje mooier en beter is dan op dit moment. En daarbij telt iedere handeling, binnen- en buitenshuis, klein en groot. Wie de wilde paarden van zijn emoties een beetje weet te temmen, is vrijer om te kiezen voor de waarden die er werkelijk toe doen en kan op die manier beter meebouwen aan die toekomst van vrede en recht, waarvan we allemaal dromen.

Toos Woltersds. Toos Wolters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.