Samen lezen – Liberaal Christendom

liberaal christendom‘Misschien moeten hier in het westen de religieuze systemen zelf weer antwoorden leren formuleren op de vragen waar de zoeker mee bezig is, in plaats van het omgekeerde. Dat de kerken niet meer aan mij vragen waarom ik op aarde ben, maar dat ik het de kerken vraag en dat zij na moeten denken over het antwoord in plaats van dat ik dat moet doen’. (Diederik van Rossum in een radio-interview over de toekomst van religie)

Over die nieuwe positiebepaling van religie willen we ons buigen aan de hand van een aantal hoofdstukken uit het boek ‘Liberaal Christendom, Ervaren, doen, denken’, dat in maart 2016 is uitgekomen bij uitgeverij Skandalon met bijdragen van de theologen Rick Benjamins, Jan Offringa e.a. onder redactie van Wouter Slob. De titel zal u misschien wat bevreemden, omdat wij het woord liberaal vaak politiek inkleuren, maar een vergelijking met bijvoorbeeld Liberaal Jodendom kan al helpen om te begrijpen dat het hier gaat om een open, ruimdenkende, niet-dogmatische vorm van christendom. Het is een term die ook over de grenzen van ons land heen gebruikelijk is. Het wijst in ieder geval op vrijheid van denken. En dat is iets wat wij als Johannescentrumgemeente nastreven.

Wij willen 8 keer bij elkaar te komen, 4 keer in het najaar en 4 keer  in het voorjaar. Bij voldoende aanmelding in twee groepen: 1 op een ochtend en 1 op een avond, met de volgende onderwerpen:
1. Waar wij ons bevinden een lokalisatie op de theologische landkaart (hoofdstuk 1)
2. Begrijpen en Waarheid (hoofdstuk 2 en 3)
3. Boven onszelf uitstijgen door de Geest (hoofdstuk 4)
4. Jezus en Christus, belichaming van God (hoofdstuk 5 en 6)
5. God laten bestaan (hoofdstuk 7)
6. De Bijbel als woord van God (hoofdstuk 8)
7. Tussen sleur en spel: Over de liturgie (hoofdstuk 10)
8. Gastvrijheid (hoofdstuk 20)
Data: donderdagochtend/avond 20 oktober, 3 en 17 november, 1 december, 19 januari, 2 en 16 februari, 2 maart in het Johannescentrum,
Moezeldreef 400,  Utrecht.
Vrijheid van denken veronderstelt geen eenrichtingsverkeer maar een over en weer samen verder denken. Wilt u daarom vragen die u heeft rond deze themata van te voren aan ons toesturen. Dan kunnen we die in onze voorbereidingen meenemen.
U kunt zich aanmelden per mail ds.tooswolters@planet.nl of telefonisch ( 030 662 4813). Graag met vermelding van voorkeur voor de morgen- of avondbijeenkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.