een aarde boordevol hemel – de Bergrede als eyeopener

Openheid - Eric Goede

Openheid – Eric Goede

Het zijn verwarrende tijden. Politiek populisme, religieus radicalisme, herlevend nationalisme, racisme, het steeds harder botsen van identiteiten: het roept bij velen een gevoel van onbehagen op. Om je heen zie je een mens- en wereldbeeld groeien dat vaak op een agressieve manier de nadruk legt op de bedreigde eigenheid, op de eigen afkomst, de eigen cultuur en geschiedenis. De kleine wereld van het eigen ik en de eigen groep tegenover de rest. Individuele verlangens worden vereenzelvigd met het groepsbelang en zelfs het algemeen belang. In plaats van gelijkheid wordt de uniekheid van de eigen groep benadrukt. En dan is daar nog de allesbeheersende economie, het rendementsdenken, de bonuscultuur, de kloof tussen politiek en burger. Kortom, verwarrende tijden.

Als er één ding duidelijk is, is het wel dit: complexe problemen kennen geen simpele oplossingen. Ook de bijbel geeft die niet. Wel kunnen bijbelverhalen, zoals de Bergrede, onze ogen openen voor een andere manier van kijken naar de werkelijkheid om ons heen.
Augustinus schrijft dat je deze leerrede van Jezus kunt lezen als een oefening om onze ogen te openen voor een leven ‘hem achterna’.
De Bergrede als een wegwijzer om stap voor stap tot God te komen, als een weg van buiten naar binnen.
En je kunt – in navolging van de profeten – dit gedeelte uit het evangelie van Mattheus lezen als een weg van binnen naar buiten. Dan zet ze radicaal het mes in onze schijnorde, verstoort die, laat ze zien hoe groot de nood van de wereld is. De Bergrede als een profetenmantel om de schouders van Jezus’ leerlingen.
In vijf vieringen zullen wij delen uit de Bergrede lezen en die verbinden met de actualiteit van vandaag.

jan2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.