bevrijd van de angst

hieronymusAlbrecht Dürer heeft meerdere etsen gemaakt van de bijbelgeleerde en kerkvader Hieronymus. Op één daarvan zien we Hieronymus aan het werk met het vertalen van de bijbel. Hij heeft zich teruggetrokken in zijn studeerkamer. Maar het raam staat open en geeft een doorkijkje op het leven op straat. In deze ets kun je als het ware de wens verbeeld zien om de taal van de bijbel in verband te brengen met de taal van de maatschappij. Zijn dat twee van elkaar gescheiden grootheden? Of is er misschien toch een brug te bouwen tussen die twee werelden?

een verhaal halen viering in de serie vieringen
‘de Bergrede als eyeopener’
zondag 29 januari – 10.30 uur

 

In onze cultuur behoort de Bergrede tot de lichte klassieken, zo schrijft professor Maarten den Dulk in zijn boek over de Bergrede. Het is een tekst die een diep verlangen oproept naar een vrij en onbekommerd bestaan. Het geeft zicht op een eenvoudige wereld, een aarde zonder angst. De Bergrede laat je kijken met jonge ogen, zoals het begin van Gorters Mei doet:

Een nieuwe lente en een nieuw geluid:
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit,
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht
In een oud stadje, langs de watergracht

Wie op deze manier door de Bergrede wordt gefascineerd, vindt dat iedereen het gelezen moet hebben. Ze gaat op het geweten werken. De zaligsprekingen gaan als een alarm af. Het gebod om de vijand lief te hebben beschaamt onze westerse agressiviteit. Onze economie wordt ontmaskerd als de religie van het grote geld. Tegelijk roept de tekst ook afstand op. Je verstand protesteert. Wie kan zonder zorgen leven? Het zijn mooie woorden – zegt men – maar laten het vooral mooie woorden blijven. Probeer er geen samenleving op te bouwen.

Maak je geen zorgen over jezelf en over wat je zult eten of drinken,
noch over je lichaam en over wat je zult aantrekken.
Kijk naar de vogels in de lucht:
ze zaaien niet en oogsten niet
en vullen geen voorraadschuren,
het is jullie hemelse Vader die ze voedt.
Zijn jullie niet meer waard dan zij?

Je bent van harte welkom om de viering met ons mee te beleven. Vanaf 10.00 uur staat er koffie of thee voor je klaar en ook na de viering is er gelegenheid om bij een kop koffie na te praten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.