Licht en donker – 70 dagen lang op weg naar Pasen

licht en donkerLicht en donker, leven en dood: het zijn noties waarin veel gevoelens besloten liggen. Leven is immers meer dan het biologische bestaan. Het is ook genieten, samen eten, muziek maken en luisteren naar muziek, met elkaar feest vieren, samen komen. Ze maken het leven licht. En dood is meer dan een klinische dood: het is ook de duisternis van het alleen zijn, het zich alleen voelen, de wanhoop, de stilte die intreedt bij een groot verlies. Ze maken het leven donker. Woorden als licht en donker geven uitdrukking aan ervaringen die we allemaal kennen. Omdat wat achter die woorden schuil gaat zo herkenbaar is, staan ze zeventig dagen lang centraal in de vieringen in de Johanneskerk. We doen dat vanuit de kernwoorden die van oudsher in deze tijd centraal staan: barmhartig zijn, roepen in de nacht, uitzien naar hulp, hopen op en uitzien naar een visioen van vrede, dienen, opstaan. Het zijn stuk voor stuk werkwoorden. In de liturgie van deze zondagen proberen we met liederen en gebeden, teksten en beelden een klein beetje orde te scheppen in die verwarrende wereld van gevoelens, die zo vaak dwars door elkaar heen lopen. Om uiteindelijk te kijken wat er het laatste woord heeft: dood of leven.

*S&T: Schrift en Tafel

De Paaskring omvat de Veertigdagentijd, gevolgd door de drie dagen van Pasen en de Paastijd, die uitloopt op en besloten wordt met Pinksteren, de vijftigste dag. De lutherse traditie kent bovendien een voorbereidingstijd van drie zondagen die aan de veertigdagentijd vooraf gaat. In dit jaar van 500 jaar Reformatie volgen wij in de tijd voor Pasen deze lutherse traditie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.