de dagen van Pasen in het Johannescentrum

Opstanding – Ruud Bartlema

En weer wordt het Pasen. God zij dank. Al was het maar omdat dit feest ons ieder jaar weer voor de uitdaging stelt hoe het geheim van dood en opstanding te omspelen, een geheim dat niet met ons verstand te vatten valt.

Taal – woordtaal en beeldtaal – roept een wereld van verbeelding op. Meer nog dan een werkelijkheid te beschrijven, creëert het een werkelijkheid, een werkelijkheid die in verhalen vervat kan worden. In deze bijzondere week is dat het verhaal van een rechtvaardige, zo’n mens aan wie je je kunt spiegelen, die je met zich meeneemt in toekomstvisioenen van vrede en gerechtigheid, een droom van een mens. De scheidslijn tussen het “Hosanna” en het “Kruisig hem” blijkt voor zo’n rechtvaardige flinterdun. Hij wordt het ene moment toegejuicht, om direct daarna gearresteerd, gedood en begraven te worden.
Toch eindigt het verhaal daarmee niet; een leeg graf fluistert ons toe: “Hij is hier niet.” Dit verhaal van lang geleden roepen we deze week bij ons wakker en we kijken waar het een plaats vindt in ons eigen leven.

Palmzondag – zondag 9 april – 10:30 uur
Trekken naar de stad van je verlangen, dromen over wat je vinden zult. Warmte licht en vriendschap, stad waarin je wonen wilt.
Witte Donderdag 13 april – 18:30 uur
Vertel de verhalen, vertel alle tranen, vertel en zing steeds opnieuw het lied van bevrijding uit zorg en lijden.
Goede Vrijdag 14 april – 19:30 uur
En eindelijk vonden ze een reden om hem te doden, zoals zo vaak, zoals in alle tijden en overal gebeurt.
Paasnacht 15 april – 21:00 uur
Er is een vreemde leegte neergedaald, een grote stilte die geen stilstand is.
Paasmorgen 16 april – 10:30 uur
Licht dat terugkomt, Hoop die niet sterven wil. Vrede die bij ons blijft.

 

Op de Witte Donderdag vertellen we in woorden, liederen en beelden verhalen, die ontsproten zijn aan de droom van Jezus van Nazareth, de zegsman van Gods visioen.

Op Goede Vrijdag klinken delen uit het oratorium ‘Als de graankorrel sterft …’, geschreven door Marijke de Bruijne en op muziek gezet door Anneke van der Heide, Peter Rippen en Chris van Bruggen. Het wordt gezongen door koor en gemeente onder leiding van cantor-musicus Wick Gispen.

In de Paasnacht klinkt een verhaal van Konstantin Paustovski: de nachtelijke schreeuw – een opstandingsverhaal.

U bent van harte welkom bij de vieringen, die alle plaatsvinden in het Johannescentrum, Moezeldreef 400 in Utrecht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.