stilstaan, wachten, luisteren

Er was eens een koning in een tijd van groot gevaar. Het ene na het andere volk werd onder de voet gelopen door een groot en machtig leger uit het oosten. Op enig moment stond dit leger ook voor de poorten van de stad van de koning: ‘Wij zijn een militaire grootmacht waar u niet tegen op kunt. We gaan uw stad innemen en het is het beste voor u dat u zich overgeeft, en wel zo snel mogelijk.’ Wat moest de koning doen? Eieren voor zijn geld kiezen? De poorten van de stad zo snel mogelijk openzetten? Of eerst toch maar raad zoeken?

De naam van de koning is Hizkia. Dat betekent: ‘Mijn kracht is de Ene’. Deze Hizkia was een van de meest wijze koningen die Juda en Jeruzalem ooit hebben gehad. Hij handelde niet zomaar, en zeker niet uit eigen belang, maar zocht voor zijn handelingen voortdurend raad en advies. Bij zijn raadslieden, maar vooral bij de Ene. Hij was een man van de Ene, en had ook zijn volk de wijze les geleerd dat ze slechts voor één altaar mochten neerknielen, ook in dagen van grote nood. Op die Ene, de Allerhoogste, was hij en met hem zijn volk gericht en afgestemd.

Maar zomaar weten wat de Ene wil, was ook voor Hizkia niet weggelegd. Ook hij moest als alle mensen langs de weg van alle aardse dingen, de twijfel, de angst, de onzekerheid. Hoe te kiezen? Wat te doen?
Hij ging daarvoor naar de enige plaats die mogelijk uitkomst zou kunnen bieden, de tempel, het huis van God. Daar was immers, zo geloofde men, de wijsheid van de Eeuwige geconcentreerd aanwezig. Met de boodschap van de dreigende grootmacht in zijn hart en hoofd, bad hij daar in grote nood: ‘Ene, Eeuwige, laat mij zien wat ik moet doen!’

En hij wachtte in alle nederigheid op het antwoord.

‘Het begint allemaal met drie werkwoorden:
stilstaan, wachten en luisteren.
Dan pas kan het zaad van het koninkrijk,
die nieuwe wereld van liefde en recht in ons wortel schieten.’

zegt Simone Weil.

Stilstaan, wachten, luisteren. Dat is een discipline die in de hectiek van het gewone leven gemakkelijk verloren gaat. We bidden misschien nog wel, maar willen onmiddellijk een antwoord, en als we dat niet snel genoeg krijgen, bedenken we er inderhaast zelf een. Maar wachten op het antwoord is wat anders. Dat is: je uit het gewoel terugtrekken, stilte zoeken, stil worden, jezelf voorbereiden om wat naar je toekomt, wat het ook maar is, ook werkelijk te ontvangen. Het is je openstellen, je bereid verklaren om elke weg die Hij je wijst te gaan. Dat is nogal wat. Want het kan soms heel anders lopen dan jezelf zou wensen.

Koning Hizkia kreeg de raad om het leger dat hem bedreigde niet binnen te laten in zijn stad. Dat was een risicovol advies. Het was in de tempel tot hem gekomen, maar hij alleen had de stem gehoord en niemand anders. Hij droeg de last van zijn besluit, alleen.

Hizkia lijkt op Jezus, vind ik. Ook al zo’n dwaas die naar Gods stem luisterde. Het kostte hem zijn leven.

Maar Hizkia redde de stad. Op een wonderlijke wijze werd de belegering beëindigd. Of het kwam door een besmettelijke ziekte in het legerkamp, of door een muizenplaag of doordat er geld betaald werd, niemand weet het, maar het gevaar werd afgewend, de stad gespaard.
En Jezus? Hij redt … wat zullen we zeggen … de mensheid? Met zijn weg van liefde sterker dan de dood. Met zijn voorbeeld van toewijding en overgave.

Wachten, stilstaan, luisteren, en dan jouw eigen unieke weg ontdekken, en die gaan. Ik las daarover zojuist een prachtige tekst van rabbijn David J. Wolpe:

‘Iedere ziel is uniek, iedere reis is een individuele aangelegenheid en iedere reiziger heeft een ander beeld van zijn of haar bestemming. Maar op allen die de moed hebben op verkenning uit te gaan wacht God.’

 

Toos Wolters
Predikant van de Johannescentrumgemeente
29 maart 2017

2 reacties:

  1. Alice Zuidema

    Mooie overdenking! De rust en de stilte zoeken is vaak helend!

  2. Prachtig Toos
    En de zin :Het is je openstellen, je bereid verklaren om elke weg die Hij je wijst te gaan. Dat is nogal wat. Want het kan soms heel anders lopen dan jezelf zou wensen”, blijft bij me

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.