Paulus, profeet van een nieuwe toekomst

Verborgen God, laat Je toch vinden
treed toch tevoorschijn, laat Je zien!
Wij zoeken Jou met hart en zinnen,
wij zoeken Jou met hart en ziel!
Geef ons de kracht die ene stap te doen
weg van onszelf, Nabije naar Jou toe.

Marijke de Bruijne

Dat zou toch wat zijn, als dit lied van een vrouwelijke dichteres uit onze tijd ons zou kunnen helpen om de als moeilijk beschouwde theologie van Paulus enigszins te ontsluiten. En toch is het misschien wel zo. Paulus is lang uit beeld geweest. We hadden zo onze gedachten over hem: moeilijk, vrouwonvriendelijk, tegen homoseksualiteit, schrijvend over theologische thema’s die ons niet meer zo aanspreken. Maar zoals vaker, zou ook hier weleens het kind met het badwater weggegooid kunnen zijn.

Her en der wordt Paulus opnieuw en met een frisse blik gelezen en dan blijkt dat ook hij heel goed tot de ‘zoekers en ‘zieners’ gerekend kan worden. In zijn Damascuservaring zijn zijn ogen met een schok opengegaan voor iets dat zo radicaal nieuw is, dat hij er zijn hele leven mee bezig is geweest om die ervaring te duiden, vorm te geven en over te dragen en dat ook nog eens binnen de context van zijn tijd. Hij ziet een nieuwe wereld voor zich, een nieuwe mens, een nieuwe mensengemeenschap, een nieuw beeld van God en ook een hele nieuwe omgang met God. En dat alles in en door de eersteling van al dat nieuwe, Jezus Christus.

Voldoende redenen om in oktober op verschillende manieren stil te staan bij die fascinerende en tegendraadse apostel van het eerste uur.  We doen dat  in een viertal vieringen in de hoop dat het ons niet onberoerd laat, maar dat ook wij in ons denken, geloven en beleven vernieuwd zullen worden.

De vieringen in oktober:

Zondag 1 oktober 2017 de wereld op zijn kop ds. Toos Wolters
Zondag 8 oktober 2017 Paulus 2.0 verhaal halen
Zondag 15 oktober 2017 een nieuwe vrijheid pastor Huub Schumacher
Zondag 22 oktober 2017 een nieuwe Adam ds. Toos Wolters

Ook in het leerhuis staat Paulus in de maand oktober centraal. Om Paulus te begrijpen moeten we hem (ook) zien als een kind van zijn eigen tijd. Wellicht komen dan die in onze ogen tegendraadse teksten over bijvoorbeeld de positie van de vrouw in de eerste gemeentes in een heel ander licht te staan. Op 11 en 25 oktober neemt prof. dr. Bart Koet – hoogleraar Nieuwe Testament aan de Tilburg School of Catholic Theology – ons mee in de denk- en leefwereld van die moeilijke en zo vaak verguisde Paulus. Klik hier voor meer informatie over het leerhuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.