Paulus 2.0

Paulus wordt wel beschouwd als de grondlegger van het christendom. Hij is het geweest die de boodschap van Jezus heeft omgevormd tot een nieuwe godsdienst. Tegelijk was hij een controversiële man. Overtuigd van zijn eigen gelijk wist hij dat zijn boodschap op verzet zou stuiten. Meerdere keren is hij weggejaagd uit de steden die hij op zijn zendingsreizen bezocht. Een aantal malen kwam hij in de gevangenis terecht. En toch ging hij onvermoeibaar door.

Ergens op de weg van Jeruzalem naar Damascus – zo vertelt het verhaal in het boek Handelingen van de Apostelen – trof het hem als in een bliksemflits: het visioen dat hem wegvoerde uit zijn verblinding, het visioen dat later rijpte in het beeld van een wereld waarin mannen en vrouwen, knechten en heren, Joden en Grieken aan één tafel zitten. Dat was het dat hem dreef. Hij kon niet anders.

Een echte verandering verdeelt de tijd en het leven in daarvoor en daarna. Het nieuwe doet het vertrouwde verbleken en zet het leven op ander spoor, nieuw en tegelijk spannend en nog onbetreden. En de vraag doet zich voor of je die verandering aandurft. Kies je voor het nieuwe of blijf je bij het oude? Tot op de dag van vandaag is die vraag actueel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.