in den beginne

Aäron Douglas – The Creation (1935)

De eerste verhalen in het eerste boek van de Bijbel, Genesis – ‘In den beginne’ – blijven intrigeren. Ook als we ervanuit gaan dat de evolutietheorie klopt en deze verhalen alle historische betekenis in de gangbare zin van het woord ontberen, blijven het prachtige vertellingen. Tegelijkertijd stellen ze ons ook voor een aantal vragen. Wat kunnen we met deze verhalen in de hand zeggen over aloude woorden als schepping, genade, bestemming, hoop? Is er eigenlijk wel sprake van een ‘zondeval’? Wat zeggen ze over de verhouding tussen God en mens, man en vrouw, mens en natuur?

Enkele weken geleden heeft de emeritus hoogleraar Maarten den Dulk een boekje gepubliceerd over de eerste elf hoofdstukken van het boek Genesis*.

‘Soms’ zo schrijft hij in zijn voorwoord,  ‘om te weten of er toekomst is voor onze veelgeplaagde planeet in het heelal, gaat men op zoek naar sporen van het eerste begin. En dan gebeurt er iets. Bij de bron ontspringen vergezichten! Wie wíl weten of er toekomst is voor de omstreden, christelijke overlevering in onze cultuur, doet er dus goed aan om te zoeken naar haar eerste sporen.’

‘Er worden harde noten gekraakt over het mensbeeld en over onze relatie met de wereld. Alle reden om deze verhalen te beproeven op hun actuele betekenis,’ stelt Maarten den Dulk. En dat willen we met dit boekje in de hand vier weken lang doen.

 

 

 

 

 

* Maarten den Dulk, Voor een nieuw begin, de agenda van Genesis – Skandalon 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.