vieringen in de 40-dagentijd

De vieringen in de tijd voor Pasen worden in directe of meer indirecte zin gekleurd door fragmenten uit het boek Job, dat met zijn poëtische zeggingskracht tot de hoogtepunten van de wereldliteratuur behoort. Als thema voor deze vieringen kozen we: lijden en het zien van lijden.

Job – alleen zijn naam al is voldoende om een schok van herkenning teweeg te brengen. Omdat in ons eigen bestaan jobstijdingen niet aan ons voorbij zijn gegaan, of omdat we op een andere manier die bittere ervaringen kennen. Maar misschien zijn het niet eens alleen die jobstijdingen zelf die ons zo kunnen raken. Meer nog is het de indrukwekkende waardigheid waarmee Job groeit in zijn protest tegen de aanvankelijk echt nog wel goed bedoelde redeneringen van zijn metgezellen in tegen een godheid die de willekeur zelf lijkt te zijn. Geplaagd door onnoemelijk leed en gedreven door vragen naar het waarom, botst Job met zijn vrienden en met God. Uit die botsing komt iets indrukwekkends te voorschijn: het Bijbelboek Job. Het boek Job confronteert zijn lezers met een ander beeld van God dan hun lief is. Het laat hen huiveren zoals Jobs vrienden huiverden en daagt hen uit zelf vragen te stellen bij hun vaste overtuigingen en bij wat zij van het leven en van God denken.

zondag 18 februari tussen orde en chaos ds Toos Wolters
zondag 25 februari de klacht van Job ds Toos Wolters
zondag 4 maart nooit heb ik niets met U Heleen Ransijn
zondag 11 maart de wijsheid van Job pastor Huub Schumacher
zondag 18 maart Gods antwoord Verhaal halen
zondag 25 maart Jobs laatste woorden ds Toos Wolters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.