Leven wordt opnieuw geboren – de dagen van Pasen in het Johannescentrum

Vincent van Gogh – Amandelbloesem

Leven wordt opnieuw geboren
Witte bloesem aan de bomen

Twee regels uit een ontroerend Paaslied van Marijke de Bruijne, waarin ze het lijden van de mens bezingt tegen de achtergrond van de cyclus van leven en sterven in de natuur. Het lied begint met het beeld van de aarde als een zwarte akker in de winter. Koud, donker en schijnbaar onveranderlijk. Alles wat er ooit op groeide is verdwenen. Dood en duisternis lijken voorgoed het laatste woord te hebben. Zo was het ook in de ervaring van de mannen en vrouwen die treurden over het verlies van hun leermeester Jezus van Nazareth. En zo is het nog altijd in de ervaring van mensen die, door wat hen aan ellende is overkomen, van alle hoop zijn beroofd. Mensen zoals er in onze wereld zoveel zijn.
Maar dan ziet de dichteres als uit het niets een tere groene waas verschijnen over die donkere akker. Het zaad dat in de donkere diepte verborgen lag, begint te ontkiemen: leven wordt opnieuw geboren! Witte bloesem aan de bomen is van die toekomstmuziek, die klinkt tot op vandaag, het lichtende symbool. Zo willen we in de Johanneskerk Pasen vieren. De diepte van het lijden en de dood doorleven om ons daarna te hullen in de tere witte bloesem van een nieuw begin.

 

 

 

 

 

 

 

Op Witte Donderdag vertellen we in woorden, liederen en beelden van nu elkaar verhalen, die ontsproten zijn aan de droom van Jezus van Nazaret, de zegsman van Gods visioen. En we eten met elkaar.

Op Goede Vrijdag klinken delen uit het oratorium ‘Als de graankorrel sterft…’ geschreven door Marijke de Bruijne en op muziek gezet door Anneke van der Heide, Peter Rippen en Chris van Bruggen. Het wordt gezongen door koor en gemeente onder leiding van cantor-musicus Wick Gispen.

In de Paasnacht zingen we de aarde – deze, enig denkbare – van het duister in het licht.

Op de Paasmorgen horen we het verhaal van de evangelist Johannes waarin Pasen en Pinksteren op één dag vallen. Opstanding en heilige geest. Met liederen uit ‘Als de Graankorrel sterft’ en ‘Daar is het daglicht’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.