Echter dan de werkelijkheid?

Vanaf zondag 15 april 2018 starten we in het Johannescentrum met een serie van vier vieringen over de verbeelding in de kunst en religie.

‘We leven meer dan ooit in een visuele wereld. De beeldschermen die ons dagelijks leven bepalen, zorgen ervoor dat beeldtaal even belangrijk is geworden als de spreek- en schrijftaal. Beeld en tekst gaan een nieuwe verbinding aan, waarin ze elkaar versterken maar ook transformeren. De teksten worden op het scherm beelden, de beelden worden teksten’ .
In een dagboekaantekening schrijft Leonardo da Vinci dat een schilder de macht heeft om door middel van de verbeeldingskracht een eigen wereld te scheppen. Kunstenaars zijn vrij om dat wat zij om zich heen zien te transformeren tot of te vatten in een zelfgekozen beeld.

Wie kent niet het beeld van ‘het napalm-meisje’, of de foto van de protesterende zwarte vrouw tegenover een bataljon ME-ers waarin alles waar de ‘Black lives matter’-beweging voor staat is verbeeld. Of de verbeeldingen van verhalen of ervaringen in de kunst: de ‘Piëta’ van Michelangelo, of het iconische beeld uit de film E.T. Om maar te zwijgen van de beelden die in liederen functioneren ‘De Heer is mijn herder …’ of ‘Die mij droeg op adelaarsvleugels …. totdat ik vliegen kon op eigen kracht’.

Kunstuitingen zoals gedichten, foto’s, beeldende kunst en film kunnen meer dan feitelijke krantenberichten of ethische leefregels eraan bijdragen inzicht te verkrijgen in de eigen (al dan niet gelovige) levensoriëntatie en zingeving en zo waardevolle inzichten leveren over het complexe sociale en godsdienstige leven met zijn vele vragen en indrukken.
Over religie wordt soms hetzelfde beweerd. Religieuze uitingen (zoals gebeden, rituelen, theologische uitspraken, verhalen en symbolen) zouden het product zijn van de menselijke verbeeldingskracht. Religieuze handelingen en overtuigingen gaan immers – vanuit een gelovig perspectief – ook over een werkelijkheid die de onze overstijgt en die daarom slechts dankzij de verbeeldingskracht kan worden weergegeven.

In vier vieringen willen we in de tijd tussen Pasen en Pinksteren een poging wagen om samen te ontdekken waarin de verbeelde werkelijkheid echter kan zijn dan de ‘gewone’ werkelijkheid van alledag. Hoe dat er precies uit zal gaan zien? We vragen u zich te laten verrassen.

15 april – ds Ruud Bartlema (Soest)
22 april – verhaal halen
29 april ds Toos Wolters
6   mei   – ds Toos Wolters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.