Volg mij…

Een beetje grip op het leven willen krijgen, is typisch een mensending. Met ons hoofd zijn we de hele dag druk om grip te krijgen op de dingen. We kijken, analyseren, beslissen. Voor ons handelen geldt hetzelfde. Dat je ‘de zaken goed in de hand hebt’, geldt als een compliment. Hoe meer grip, des te beter.

Toni Zenz – De horende

Jan Terlouw zei in een recente briefwisseling met Griet Op de Beeck dat ons ‘hoofd’ zich door de tijd heen enorm ontwikkelt, maar dat het anders ligt in het geval van onze ‘buik’. Wij zouden het misschien iets anders zeggen – zoiets als ‘dat het anders ligt in het geval van onze ziel’ – maar het kon wel eens hetzelfde zijn.
En dan is daar opeens Jezus. Het is een vreemd verhaal. Ooit, tweeduizend jaar geleden, werden een paar vissers aan de oever van een meer, ergens in Israël geroepen door een vreemde man. Zij hadden hem nooit gezien. Ook hij had hen nooit gezien. ‘Laat alles vallen waar je mee bezig bent en volg mij. Ik zal jullie vissers van mensen maken.’
Oeps, denk je dan. Dat is niets voor mij. Want wat ik wil is zeker niet ‘alles achter laten’ en een ongewisse toekomst tegemoet gaan. Misschien is dat iets voor heiligen, maar niet voor mij.
En toch gebeurt het. Altijd zijn er mensen die een verlangen in zich voelen opkomen om een nieuwe weg te gaan.
Het zijn gewone mensen, waarover de bijbel vertelt: Abraham en Mozes, Maria, Simon en Andreas, discipelen van Jezus. Ze zijn mensen als jij en ik. Ze modderen vaak maar wat aan. Ze zijn hoogmoedig en onzeker. Ze zoeken naar zin en dat lang niet altijd op de goede plek. Ze dromen van geluk en huilen om gebroken relaties. Ze vrezen en ze hopen. En ze geven er zo prachtig woorden aan.
Het zijn gewone mensen die in hun voetspoor door alle tijden heen aangeraakt zijn door het mysterie dat wij ‘God’ noemen. Of door de ervaring van de trekkracht van het visioen dat hen voor ogen wordt gehouden, waardoor ze het aandurven gewaagde keuzes te maken. Naar die ervaring en dat mysterie gaan we op zoek.

Je bent van harte welkom bij deze ‘Verhaal halen’ viering op zondag 24 juni. De viering begint om 10.30 uur, voor en na de viering is er koffie en thee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.