Verlangen naar God

God blijft de gemoederen bezig houden. Is het in deze tijd nog wel mogelijk om een modern denkend mens te zijn en tegelijkertijd in God te geloven?

Is het überhaupt nog wel mogelijk om over God te spreken, laat staan die God te begrijpen? De joodse filosoof Martin Buber vond van niet. Als je ὸver God spreekt, zegt hij, maak je een ‘het’ van God. We doen dat vaak wel, en lopen zo het gevaar God tot een voorwerp te maken van ons geloof. En het kon wel eens zo zijn dat God zich op zo’n moment terugtrekt. Door over God te spreken, zegt Buber, doe je God altijd tekort. En Thomas van Aquino schreef: ‘Als ik een god had die ik kon begrijpen, zou ik hem nooit voor God houden’.

Maar is de realiteit van ons, moderne mensen, niet dat we met ons denken God zijn kwijtgeraakt? God is misschien wel vaker een gemis dan een aanwezigheid. Toch hoeft dat niet per se negatief te zijn. Dorothee Sölle schreef dat ook het missen van God een vorm is van in-eenheid-met-God-leven. De diep gevoelde ervaring van het gemis van God houdt als het ware de lege ruimte in de ziel open. Daardoor blijft een afwezige God ervaarbaar in het verlangen. Over dat verlangen naar God gaan de komende twee vieringen in de Johanneskerk.

zondag 22 juli 2018 – 10.30 uur
in het voetspoor van Augustinus

zondag 29 juli 2018 – 10.30 uur
in het voetspoor van Etty Hillesum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.