Onbegrip en tegenstand

Vanaf 3 september ben je welkom bij een nieuw seizoen in het Johannescentrum. We starten met een serie vieringen die ‘Onbegrip en tegenstand’ als titel meekreeg.

‘De leerlingen hadden er nog geen notie van dat de hele bedoeling van zijn bestaan was om een zichtbaar teken te zijn van Gods liefde in de rauwe, harde wereld. En om in die wereld een liefdesvuur te ontsteken’.

Dit citaat uit het onlangs in het Nederlands vertaalde boek Jezus. Het verhaal van een leven (1973) van de Japanse romancier Shusaku Endo (1923- 1996) beschrijft op treffende wijze het middendeel van het evangelie van Marcus, de verhalen waarin telkens weer duidelijk wordt hoe weinig Jezus’ leerlingen begrijpen van wat hem ten diepste beweegt. Ze zagen hem als een held die hen zou leiden naar de overwinning op de Romeinen en die zo de vrijheid en de eer van het land en het volk zou herstellen. Dat hij een ander koninkrijk op het oog heeft, wil er bij hen maar niet in. Mensen zijn kortzichtig en vooral uit op de leniging van de concrete eigen nood. Dat is met Jezus’ leerlingen aanvankelijk niet anders.

Er is een absolute paradigmawisseling nodig, een totaal andere manier van kijken en ook van leven, om te kunnen zien wat Jezus zag: de liefde van God die alles overwint en die een grote troost is voor mensen in nood.

Ook nu klinkt dat nog steeds wat zweverig. Waar gaat het over? Wat is de verbinding van deze goddelijke liefde met de realiteit van alledag? Kan die liefde eigenlijk wel geleefd worden of is het een utopie? Of vraagt het iets van ons waarvan we tot nu toe nog nauwelijks benul hebben?

Endo volgt de evangeliën in de overtuiging dat Jezus’ zelfgave in de dood de sleutel is tot het antwoord op deze vragen. Immers al snel daarna breekt bij de leerlingen het licht eindelijk door. Zozeer zelfs dat ook zij voor de verspreiding van dit goede nieuws van de liefde van God hun leven op het spel gaan zetten.

Als we in dit licht anno 2018 over navolging spreken, hoe gaat dat er dan uitzien?

De vieringen beginnen om 10.30 uur, vooraf en nadien is er koffie of thee.

2 september ds. Toos Wolters Marcus 8: 14-26 viering van Schrift en Tafel
9 september pastor Huub Schumacher Marcus 8: 27- 9:1
16 september ds. Harry Wim Wierda Marcus 9: 14 -29 bediening van de doop
23 september ds. Toos Wolters Marcus 6: 45-42 viering van Schrift en Tafel
30 september pastor Paulus van Mansfeld Marcus 9: 38-50

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.