Drie leerhuisavonden in het Johannescentrum met dr. Taede Smedes

‘Zo zou het kunnen: geloven in God’ is ook dit jaar de titel van de serie leerhuisavonden die we dit jaar weer organiseren.

Op drie leerhuisavonden schetst Taede Smedes de contouren van een nieuw wereldbeeld waarin hij voorstelt op een andere manier naar God, mens en wereld te kijken. Een manier die tegemoetkomt aan hedendaagse existentiële vragen. U bent op 3, 17 en 31 oktober 2018 van harte welkom in het Johannescentrum, Moezeldreef 400 in Utrecht. De avonden beginnen om 20.15 en eindigen om 22.00 uur.

Het zijn maar drie lettertjes g-o-d: God. En toch zijn er in de loop van de eeuwen tot op de dag van vandaag vele boeken over vol geschreven. ‘God’ blijft de gemoederen bezig houden.
De voorstelling van God als Iemand die ‘boven’ in de hemel woont, van daaruit naar de wereld kijkt en met ieder mens een persoonlijke relatie heeft, is uit het denken en geloven van velen aan het verdwijnen. Voor een transcendente en alwetende God lijkt er steeds minder ruimte te zijn. Wetenschappelijke kennis is er voor in de plaats gekomen. Misschien, zo zeggen sommigen, is het daarom maar beter dat woord ‘God’ niet meer te gebruiken.
Dit alles roept de vraag op of het in deze tijd nog wel mogelijk is om een modern denkend mens te zijn en tegelijkertijd in God te geloven. Dr. Taede Smedes, theoloog en godsdienstfilosoof, meent van wel en neemt ons mee op zijn ontdekkingstocht. Hij verdedigt de stelling dat de grenzen tussen geloof en ongeloof vervagen. Anders dan in het publieke debat waarin de atheïsten lijnrecht tegenover de traditionele gelovigen staan, ontstaat er in de samenleving een nieuwe openheid waarin atheïsme en geloof met elkaar vervloeien. Nieuwe posities zoals ‘religieus atheïsme’, ‘religieus naturalisme’ en ‘post-theïsme’ ontstaan.

 

Taede Smedes is godsdienstfilosoof, theoloog en freelance journalist. Hij schreef onder meer ‘God èn Darwin’, ‘God, iets of niets’ en ‘Thuis in de kosmos, een epos van evolutie en de vraag naar de zin van ons bestaan’. Daarnaast schrijft hij voor o.a. het Nederlands Dagblad en De Volkskrant.

 

 

Deze avonden zijn een onderdeel van de totale leerhuiscyclus van 12 avonden. Kosten voor de hele serie bedragen € 55,– en € 7,50 per avond als u losse avonden wilt bijwonen. Wilt u uw bijdrage overmaken op rekeningnummer  IBAN NL 51 INGB 000 1763920 t.n.v. Leerhuis Johannescentrum Overvecht te Utrecht. Voor informatie en opgave kunt terecht bij Kees Wijnen, email: wijnenkees@gmail.com of telefoon: 030 2624278.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.