Themavieringen in oktober: God steeds weer nieuw

Het zijn maar drie lettertjes g-o-d: God. En toch zijn er in de loop van de eeuwen tot op de dag van vandaag vele boeken over vol geschreven en verhalen verteld. Om te beginnen in de Bijbel zelf, een boek vol verhalen en beelden die in woorden zoeken iets van God te vertellen. Het is goed daarbij te beseffen dat Bijbelse teksten heel oud zijn. Geschreven in een andere taal en een cultuur, die de onze niet is. In een wereldbeeld dat ver van ons af staat.
Het zijn teksten van zoekende mensen drieduizend jaar geleden: mensen met vragen over hun dagelijkse leven toen, hun samenleven, over hun vermoeden van en betrokkenheid op een hen overstijgende werkelijkheid die ze God noemen. Ze zeggen iets van degene die deze verhalen vertellen en tegelijk doen ze iets oplichten van we als ‘het goddelijke’ benoemen. Misschien zou je kunnen zeggen dat in de wisselwerking tussen aan de ene kant het verhaal en aan de andere kant het weten dat wat het ten diepste wil uitdrukken onzegbaar is, geloof gestalte krijgt en dat daarin misschien een spoor van God is te ontwaren.
Geen van hen heeft in welke tekst dan ook die God kunnen ‘vatten’, omdat mensen nu eenmaal denken in mensencategorieën. God is groter dan ons hart en is alleen daarom al niet vast te pinnen.
Alle verhalen over God, als pogingen om God aanspreekbaar te maken, schieten uiteindelijk tekort. Maar toch hebben we ze nodig. God zou abstract blijven als we niet zouden proberen hem(?) voor te stellen, ook al is het slechts fragmentarisch.
Daarom luisteren we in deze serie vieringen naar verschillende verhalen die wij beschouwen als facetten van een geslepen diamant. Verhalen waarin mensen vertellen hoe zij God ervaren hebben en waaraan wij ons kunnen spiegelen.

 

 7 oktober ds Toos Wolters de God van Abram – ga uit uw land Genesis 12
14 oktober ds Erna Treurniet de God van Mozes – die hoort en ziet Exodus 3
21 oktober Bettina van Santen en
Kees Wijnen
de God van de Sinaï – boven alle beelden en vormen uit Deuteronomium 4
28 oktober ds Toos Wolters de God van Elia – een fluisterstille stem 1 Koningen 19

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.