De god van de Sinaï – Verhaal halen op zondag 21 oktober

Peter Callesen – Transparante God

Er was eens een mensheid. Er waren eens mensen die niet alleen wilden leven of overleven, maar ook wilden weten waarom ze leven, waar ze vandaan komen, waarom ze dag in dag uit opstaan en werken en zorgen. Ze wilden weten hoe het komt dat ze tot vreselijke dingen in staat zijn, maar ook hoe het komt dat ze kunnen groeien, goede dingen doen, dat ze boven zichzelf uit kunnen stijgen.
De mensen dachten na en ze maakten verhalen: over andere mensen, over de wereld die hen omringt en ook over de wereld die hen overstijgt. Zo komt het dat er richtinggevende teksten en verhalen ontstonden, die in de loop van vele eeuwen verzameld werden in ‘heilige boeken’. Boeken en verhalen die de kern van het mens zijn probeerden te raken en die de mensen boven en over zichzelf heen verwijzen naar een werkelijkheid die ze niet kunnen vatten, maar die ze vermoeden en waarvan ze op de een of andere manier zeker waren.
In veel van die verhalen speelt God een belangrijke rol. De mensen wisten en weten dat ze God nooit hadden gezien, maar toch: er was iets gebeurd, iets waarin ze achteraf ‘God’ hebben herkend. Ze hebben even iets van ‘God’ gezien, om het daarna weer los te laten, want – zo vertelt het verhaal op de Sinaï – gij zult u geen gesneden beeld maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.