Spannende Tijden – vier vieringen vanuit de Openbaring van Johannes

De apocalyps (letterlijk ‘onthulling’) is geen rampzalig doemscenario, maar een weg naar herstel’
Aldus Catherine Keller, vrijzinnig en feministisch theologe en hoogleraar constructieve theologie in New Jersey. Op 9 oktober 2018 sprak zij in Nijmegen over haar fascinatie voor het bijbelboek Openbaring en haar hoop een betere wereld. Onderstaande citaten zijn aan die lezing ontleent.
‘Mijn interesse voor de apocalyps ontstond in de jaren tachtig, toen president Ronald Reagan rekening hield met een kernoorlog tussen de VS en de Sovjet-Unie. Na het einde van de Koude Oorlog verflauwde mijn belangstelling, maar het toenemende apocalyptische taalgebruik over klimaatverandering bracht die weer terug. In het boek Openbaring confronteert de apostel Johannes ons met angst voor de toekomst: er komt een astronomische ramp die onder andere een derde van de zeeën vernietigt en een derde van alle bomen verbrandt. Die openbaring is niet bedoeld om mensen bang te maken, maar om onze angsten onder ogen te zien. Het laatste bijbelboek voorspelt niet de toekomst, maar profeteert erover. Dat betekent dat het in Openbaring niet draait om voorspelbare feiten, maar om de interpretaties voor de huidige werkelijkheid. Dat levert nieuw inzicht op over de risico’s en mogelijkheden van ons gedrag.’

‘Openbaring schetst’, zo vat Keller samen ‘de diepste patronen van ons bestaan. De tekens van het beest (politieke heerschappij) en van de hoer Babylon (economische heerschappij) waren in Johannes’ tijd van toepassing op het Romeinse rijk. In onze tijd zien we een gevaarlijke spanning tussen neonationalisme en vrije wereldhandel. Wat Openbaring laat zien, resoneert in elke tijd. De apostel Johannes sprak niet over de 21e eeuw, maar over een machtsstructuur die alleen door ingrijpende rampen kan veranderen.’ In Kellers ogen is de opwarming van de aarde zo’n ramp die herschepping oplevert. ‘Ik pleit met het oog daarop voor een geest van verzet, van wereldwijde solidariteit’.
Met deze prikkelende gedachten op de achtergrond gaan wij ons op vier zondagen bezig houden met dezelfde vraag: hoe kan het boek Openbaring licht werpen op wat vandaag de dag aan de orde is.

4 november 2018 Ds. Toos Wolters
Schrift en Tafel
Gedachtenisviering
Er stond een deur open in de hemel
Openbaring 4
11 november 2018 Pastor Huub Schumacher Een boekrol met 7 zegels
Openbaring 5
18 november 2018 Ds. Aline Barnhorn
Schrift en Tafel
Het lam verbreekt de zegels
Openbaring 6
25 november 2018 Ds. Toos Wolters Vier engelen bij de vier hoeken van de aarde
Openbaring 7

De vieringen beginnen om 10.30 uur. Vooraf en nadien is er koffie en thee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.