Geïnspireerd worden door de Kabbala – drie leerhuisavonden in het Johannescentrum

Zo zou het kunnen – geïnspireerd worden door de Kabbala. In het Johannescentrum zijn er op woensdag 14 en 28 november en woensdag 12 december 2018 drie leerhuisavonden over dit thema.

Geluk, liefde, eigenbelang en rechtvaardigheid. Het zijn thema’s die elk individu en elke gemeenschap raken. Hoe geven we op een zinvolle manier vorm aan ons leven en dragen we bij aan dat van anderen? Kortom: wat is de kunst van het leven?

Dr. Marcus van Loopik

Dr. Marcus van Loopik en dr. Gert Jan (Gershom) Kloens vertellen ons verhalenderwijs over de levenslessen die de oeroude joodse traditie van de kabbala geeft. De kabbala vertelt veel spirituele verhalen, laat die hand in hand gaan met een zorgvuldige analyse van de mens en geeft zo een diepgaand inzicht in het wezen van de mens. Na een kenschets van de joodse mystiek in het algemeen en de kabbala in het bijzonder, zal de psychologische en therapeutische waarde en toepassing van kabbala op deze avonden dan ook centraal staan. Want de joodse mystiek is in de eerste plaats een manier van leven. Mystiek is doen.

In zijn pas verschenen boek Kabbala als levenskunst schrijft Marcus van Loopik:

Dr. Gert Jan (Gershom) Kloens

‘Mijn streven is vooral te laten zien dat kabbalistische mystiek veel meer vertegenwoordigt dan een esoterisch ‘systeem’. (…) Geen kabbalist wil zich gedragen als iemand die voortdurend naar de hemel of in de verte staart en vervolgens in een kuil valt, omdat hij niet oplet waar hij loopt.(…) Kabbala leert ons met analytische en spirituele blik naar de dagelijkse wereld om ons heen te kijken, niet in de laatste plaats ook naar onszelf. De mens vormt volgens de kabbalisten een vat vol tegenstrijdige impulsen binnen een werkelijkheid die verscheurd en gebroken is. Kabbala helpt op een helende manier met onszelf en de wereld om te gaan en met de wisselende lotgevallen van het bestaan in het reine te komen.’

De leerhuisavonden zijn bedoeld voor gelovige en ongelovige zinzoekers, voor wie iets heeft of had met een geloofstraditie en voor wie daar wel eens op een andere mee wil kennismaken. Ze beginnen om 20.15 uur precies en eindigen om 22.00 uur. Halverwege de avond is er een pauze. De avonden hebben het karakter van een hoorcollege.

Wanneer: woensdag 14-11-2018, 28-11-2018 (Van Loopik) en 12-12-2018 (Kloens)
Waar: Johannescentrum, Moezeldreef 400, Utrecht-Overvecht,
Kosten: € 7,50 per avond over te maken op rekeningnummer: IBAN NL 51 INGB 000 1763920 t.n.v. Leerhuis Johannescentrum Overvecht te Utrecht.
Inlichtingen en opgave bij: Kees Wijnen / St. Eustatiusdreef 308 / 3564 GG Utrecht / 030-2624278 email: wijnenkees@gmail.com

Deze avonden zijn een onderdeel van de totale leerhuiscyclus van 12 avonden. Kosten voor de hele serie bedragen € 55,–.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.