Onverwacht bezoek

William Blake – De engel verschijnt aan Zacharias

Na het geboorteverhaal van Jezus is het misschien wel het bekendste, meest gelezen, meest becommentarieerde, bepreekte en verbeelde bijbelgedeelte: het eerste hoofdstuk van het evangelie van Lucas over de aankondiging van de geboorte van Jezus. Bij Mattheus wordt Jezus direct in hoofdstuk 1 geboren; bij Marcus is hij na zeven verzen al volwassen. Maar bij Lucas … wat een aanloop! Hij kán
niet ophouden. Eerst tachtig bijbelverzen, met twee prachtige aria’s – één van Maria, één van Zachiarias – en dan, eindelijk, wordt het kerst. Wéér met een aria. Dit keer met een engelenkoor.
Maar het verhaal begint met één enkele engel. Hoe spannend en subtiel vertelt Lucas de vlucht van die bode van God. In een langzame glijvlucht worden we meegenomen van de hemel van God naar de aarde van de mensen. Naar een klein landje dat als een knooppunt tussen oost en west en noord en zuid langs de Middellandse zee ligt. Eerst gaat hij op bezoek bij een priester, Zacharias, die door het lot aangewezen was om dienst te doen in Gods heiligdom.

James Tissot – De engel verschijnt aan Maria

En daarna naar een jonge vrouw, een meisje nog, die verloofd is met een zekere Jozef uit het huis van David: Maria, in het Hebreeuws Mirjam, zoals de zus van Mozes. Ook bij haar moet deze bode zijn. Een heel gewoon meisje, ook al bewaart haar naam de herinnering aan een grote vrouw uit een ver verleden. Dat verleden is voorbij, het land is bezet door de Romeinen. De tijden zijn zwaar en ieder probeert te overleven. In deze uitzichtloze situatie daalt de bode af naar de aarde. Ook hij heeft een naam, een verrassende naam: Gabriël, gabber-van-God. Wat gaat hier gebeuren, als hoog en laag elkaar ontmoeten? Voor beiden heeft hij dezelfde boodschap: er valt iets te verwachten. Hoe zullen ze reageren? Maar ook: wie of wat verwachten wij?

 

De viering begint om 10.30 uur. Vooraf en nadien is er koffie en thee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.