Exodus tussen lot en levensstijl – het bijbelse verhaal van de uittocht vrijzinnig gelezen en geactualiseerd

 

Laurens ten Kate

De uittocht van het volk Israël, weg uit de onderdrukking in Egypte, is een oud verhaal. Toch is de 21ste eeuw al snel een eeuw van uittochten geworden. Nog nooit namen de migratie- en vluchtelingenstromen zo toe. Het uittrekken uit je land, dikwijls gedwongen, is een tragisch lot dat je ondergaat om elders weer een nieuw bestaan op te bouwen.

Het exodus-verhaal laat zien hoezeer het jodendom, maar ook het christendom en de islam, juist een voorkeur heeft voor uittrekken en dwalen. Hier is dwalen een levensstijl. Dat begint al in het eerste boek van de Bijbel, Genesis, en het gaat nadrukkelijk verder in het tweede boek, Exodus. Tijdens de drie avonden in het Johannescentrum lezen we deze teksten met een vrijzinnige bril. We ontdekken dat de verhalen en de wetsteksten een spanning oproepen tussen het verlangen naar een vaste plek en een vaste identiteit, en aan de andere kant de mensen uitdagen om zichzelf telkens opnieuw uit te vinden. Is dat niet op en top de spanning die we ook in onze tijd ervaren?

Marcel Poorthuis

In de eerste twee bijeenkomsten voert Laurens ten Kate u in in de vele thema’s van deze teksten. In de derde bijeenkomst confronteren Marcel Poorthuis en Laurens ten Kate u met de actualiteit.

Laurens ten Kate is bijzonder hoogleraar vrijzinnige religiositeit en humanisme aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, Marcel Poorthuis is hoogleraar interreligieuze dialoog aan de Tilburg School of Catholic Theology.
Beiden maakten het boek 25 Eeuwen theologie. Teksten en toelichtingen (Amsterdam: Boom 2017).

Verheldert het oude exodusverhaal onze woelige tijd? Of loopt het pleidooi voor een nomadisch anno 2019 hopeloos achter de feiten aan?

Drie bijeenkomsten in het Johannescentrum, Moezeldreef 400, Utrecht-Overvecht

9 januari 2019: Laurens ten Kate
6 februari 2019: Laurens ten Kate
20 februari 2019: Marcel Poorthuis en Laurens ten Kate

We beginnen om 20.15 uur en stoppen om 22.00 uur.

(de eerder aangekondigde avond op 23 januari vervalt)

Kosten voor wie niet de gehele serie leerhuisavonden volgt: € 7,50 per avond over te maken op rekeningnummer: IBAN NL 51 INGB 000 1763920 t.n.v. Leerhuis Johannescentrum Overvecht te Utrecht.
Inlichtingen en opgave bij: Kees Wijnen / St. Eustatiusdreef 308 / 3564 GG Utrecht / 030-2624278 email: wijnenkees@gmail.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.