Nogmaals: de mens – beeld en gelijkenis van God

De letter Beth – Ruud Bartlema

Nog twee zondagen te gaan tot de veertigdagentijd en nog lang niet uitgedacht over de verfrissende invalshoeken die de Joodse mystiek biedt waar het gaat over de mens als beeld en gelijkenis van God zelf.

We hebben gehoord over de hemelse mens, de Adam Kadmon, waarvan de aardse mens de weerspiegeling is. We hebben gekeken naar het belang van het juiste evenwicht tussen orde, recht en liefde. We hebben gehoord over het onderscheid tussen wijsheid en inzicht op het niveau van het denken. We hebben tastenderwijs getracht iets te begrijpen van de gedachte van terugtrekking van God, de Tsimtsoem.

Rest ons nog wat deze Joodse mystieke stroming ons leert over het concrete leven op aarde. Daarop willen we reflecteren in de volgende twee vieringen en wel aan de hand van twee psalmen, te weten psalm 8en psalm 115.

In psalm 8 wordt de concrete mens, waarin geest, ziel en lichaam zijn verenigd, bezongen als bijna aan God gelijk, omkranst met glans en glorie. En alles heeft de Eeuwige aan zijn voeten neer gelegd om te behoeden en te bewaren. Maar die mens, met z’n ene lijf, moet het dan wel gaan doen in een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning. En dat is kennelijk geen geringe opgave gezien de vele berichten over stress en burn-out.

In psalm 115 worden de plaatsen van God en mens nog eens duidelijke van elkaar onderscheiden: de hemel is de hemel van God, de aarde heeft Hij aan de mensen gegeven. Die aarde, de plaats waar de mens in het concrete alledaagse leven zijn taak moet verrichten, noemt de Kabbala ‘Koninkrijk’. In dat Koninkrijk kan het er heftig aan toe gaan, want de mens is een dubbel wezen, goed en kwaad ineen. Maar door toedoen van mensen van goede wil kan het Koninkrijk ook steeds meer de kleur krijgen van zijn uiteindelijke bestemming. Dan wordt het langzaam maar zeker ‘zoals in de hemel, zo ook op aarde’ en komt het Koninkrijk Gods tevoorschijn.

24 februari 2019      Eerbied voor het lichaam     –    Psalm 8          ds Toos Wolters

3 maart  2019          Het is goed dat wij er zijn     –    Psalm 115      ds Toos Wolters

Zoals gewoonlijk beginnen de vieringen om 10.30. Weet je van harte welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.