Frances Young: werkwoorden voor een oude God in een nieuwe eeuw

Op 6 en 20 maart zijn er in het Johannescentrum twee bijeenkomsten rond theologe Frances Young. De bijeenkomsten beginnen om 19.45 en eindigen om 22.00 uur.

Prof. Frances Young is een Engelse emeritus-hoogleraar Vroege kerkgeschiedenis. Zij schreef een boek God ́s Presence. A Contemporary Recapitulation of Early Christianity (2013), waarin ze de balans opmaakt van een levenslange omgang met de vroege kerkvaders en met de moderne theologie, in een leven waarin het schrijven van poëzie, als vrouw een ambt hebben in de Methodische kerk en de verzorging van haar verstandelijk beperkte zoon haar gevormd hebben. Zou haar omgang met christelijke theologen uit de vierde eeuw iets kunnen zeggen voor ons geloof in God in een post-theïstische tijd?

Theo Hettema loopt op met een inspirerende theoloog en vertelt van zijn bevindingen. Hij zal daarbij ingaan op theologische thema´s als: schepping, sacramentele presentie, navolging, pneumatologie en spiritualiteit/mystiek.

Op al deze punten heeft Young een verfrissende lezing van vroege kerkvaders, gepaard aan haar eigen ervaringen. We laten ons leiden door haar enthousiasme voor een explorerende theologie, zonder ferme statements, maar met een duidelijke bewogenheid voor mensen en een honger naar authentiek geloven. Wat kunnen we daarvan meenemen ter inspiratie om te geloven en te theologiseren in onze tijd?


Dr. Theo Hettema is theoloog. Hij werkt als wetenschappelijk beleidsmedewerker pastoraat bij het Protestants Landelijk Dienstencentrum, als docent bij het Seminarium van de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten en als supervisor. Hij is actief in het kerkelijke leven van Den Haag.

Inlichtingen en opgave bij Kees Wijnen, telefonisch: 030 2624278 of per mail: wijnenkees@gmail.com

De kosten bedragen € 7,50 per avond voor wie niet de hele serie leerhuisavonden bijwoont. Het bedrag is over te maken op rekeningnummer: IBAN  NL 51 INGB 000 1763920 t.n.v. Leerhuis Johannescentrum Overvecht te Utrecht.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.