wonen overal nergens thuis – levensstijl of lot?

Peter Barelkowski – Exodus

Veel bijbelverhalen laten zien hoezeer het jodendom, maar ook het christendom, een voorkeur heeft voor uittrekken en dwalen. Dwalen is meer dan een lot een levensstijl. Dat begint al in het eerste boek van de Bijbel, Genesis, en het gaat nadrukkelijk verder in het tweede boek, Exodus.

Tegelijk is er ook een andere kant. Nog nooit namen de migratie- en vluchtelingenstromen zo toe. Het uittrekken uit je land, dikwijls gedwongen, is een tragisch lot dat je ondergaat om elders weer een nieuw bestaan op te bouwen.

Op weg naar Pasen omspelen we zes weken lang in onze vieringen uittochtverhalen van vroeger en nu met liederen, teksten en beelden. We ontdekken dat de verhalen een spanning oproepen tussen het verlangen naar een vaste plek en een vaste identiteit, en hoe ze aan de andere kant de mensen uitdagen om zichzelf telkens opnieuw uit te vinden.

Is dat niet op en top de spanning die we ook in onze tijd ervaren? Verhelderen deze oude verhalen onze woelige tijd? Of loopt het pleidooi voor een nomadisch anno 2019 hopeloos achter de feiten aan?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.