weg uit het paradijs

Genesis 3 is misschien wel een van de bekendste verhalen van de hele bijbel. Flarden ervan hangen in het geheugen van ons allemaal: over Adam en Eva in het paradijs; over een boom en over één hap uit een foute appel van die boom. Weg paradijs.
Er kleven ontzettend veel misverstanden aan dit grote verhaal en – erger nog – sommige lijken onuitroeibaar te zijn: de vrouw heeft het gedaan en dat heeft ze geweten ook; die oerzondeval heeft ons opgescheept met de erfzonde, vaak gekoppeld aan de seksuele begeerte. Hele culturen zijn er eeuwenlang door misvormd.
Het is ondoenlijk om al die misverstanden uit de weg te ruimen. Te meer omdat het verhaal zelf er ook niet helemaal onschuldig aan is. Het is veelgelaagd, gecompliceerd. Het enige wat je kunt doen, is het steeds opnieuw weer zo precies mogelijk lezen.
Waar gaat het over? Over iets wat ooit in een oertijd is misgegaan en waarvan wij de gevolgen nog steeds moeten dragen? Zo langzamerhand hebben wij die manier van bijbellezen achter ons gelaten.
Net als in alle bijbelse verhalen gaat het ook in dit verhaal over de mens, over alle mensen, dus ook over ons, over hoe wij nu zijn, én over hoe het anders kan, over wat de bedoeling was en is. Misschien moest de mens het paradijs wel verlaten om de wijde wereld in te trekken.
En uiteindelijk is dit verhaal over de tuin ook een visioen: over hoe het ooit zal worden, god weet wanneer.

De viering begint om 10.30 uur, vanaf 10.00 uur zijn de deuren open en is er koffie en thee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.