Pasen in het Johannescentrum

Het blijft een vreemd slot: dat van het opstandingsverhaal in het evangelie van Marcus. Vrouwen ontdekken een leeg graf. Een man in het wit spreekt hen aan: Hij is hier niet. En dan staat er: ‘Ze waren zo erg geschrokken dat ze tegen niemand iets zeiden.’ Einde verhaal?
Of een verhaal met een open eind. En sindsdien vertellen mensen al 2000 jaar lang het verhaal van hun zoektocht. Verhalen over een leeg graf, een opgestane Jezus. In preken, in beelden, in muziek. En of ze hem gevonden hebben?
‘Wie wat vindt heeft slecht gezocht’ is de titel van een dichtbundel van Rutger Kopland.
‘Wie zoek je?’ Het is de vraag van een tuinman in een ander verhaal. Zo’n vraag die uitnodigt tot nadenken. Om tot de ontdekking te komen dat de opgestane Jezus je in steeds weer andere kleuren, woorden en beelden tegemoet treedt.

 

Palmzondag14 april, 10.30 uurTrek weg uit de rol van toeschouwer,
Ga op weg naar de stad van je hart
Witte Donderdag18 april, 18.30 uurVertel de verhalen, vertel alle tranen,
vertel en zing steeds opnieuw het lied van bevrijding
Goede Vrijdag19 april, 19.00 uurEn eindelijk vonden ze een reden om hem te doden, zoals zo vaak, zoals in alle tijden en overal gebeurt.
Paasnacht20 april, 21.00 uurHet was een nacht door merg en been, het werd een nacht van lichten
Paasmorgen21 april, 10.30 uurIn de blik van de ander, in het delen met elkaar,
in de vreugde over het leven verschijnt de Eeuwige

Op Witte Donderdag vertellen we in woorden, liederen en beelden van nu elkaar verhalen, die ontsproten zijn aan de droom van Jezus van Nazaret, de zegsman van Gods visioen.  En we eten met elkaar.

Op Goede Vrijdag klinken delen uit het oratorium ‘Als de graankorrel sterft…’  geschreven door Marijke de Bruijne en op muziek gezet door Anneke van der Heide, Peter Rippen en Chris van Bruggen.  Het wordt gezongen door koor en gemeente onder leiding van cantor-musicus Wick Gispen.

In de Paasnacht  trekken we vanuit het duister naar het licht. We luisteren naar verhalen die ons vertellen dat leven sterker is dan dood en we zingen liederen over idealen en dromen die het winnen van cynisme en berusting.

Op de Paasmorgen omspelen we het geheim dat door de dood heen altijd weer nieuw leven doorbreekt: we breken en delen brood, water stroomt over het hoofdje van een dopeling. We staan op en zingen het uit: De Heer is waarlijk opgestaan. Het is ongelooflijk. En toch is het zo.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.