Heb je me lief?

Petrus, de impulsieve jongen met de grote mond, eerste assistent van Jezus, maakt een fikse uitglijder. Op het moment waarop Jezus gevangen genomen wordt en juist dan hulp van zijn vrienden mag verwachten, weegt bij Petrus het eigenbelang zwaarder. ‘Ik ken hem niet’, zegt hij tot drie keer toe. Petrus blijkt een opportunist die op de echt hachelijke momenten liever voor zijn eigen hachje gaat in plaats van op te komen voor zijn vriend Jezus.
Je zou verwachten dat Petrus hierna in een stevig functioneringsgesprek moet beloven te werken aan een aantal verbeterpunten. Toch gebeurt dat niet. Aan de oever van het meer van Tiberias, de plaats waar alles begon, vindt een ontmoeting plaats tussen Petrus en Jezus. Er klinkt slechts één vraag: Heb je me lief, Simon Petrus? Een vraag die over het hoofd van Petrus heen ook aan de hoorders van dit verhaal is gericht. Heb je me lief? Een vraag, niet gesteld uit wantrouwen, maar uit liefde. De liefde van iemand die – in een lied van Huub van der Lubbe –‘me liefheeft als ik niets meer voel, die door alles heen toch begrijpt wat ik bedoel.’
In de viering van zondagmorgen 19 mei a.s. omspelen we dat vaak gebruikte woordje ‘liefde’ met beelden, liederen en woorden. We beginnen om half elf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.