Ongemakkelijke wijsheid

Het leven zit vol tegenstellingen. Goed en kwaad. Zwart en wit. Deugd en ondeugd. Wijs en dwaas. Bekend en vreemd. Gelovig en ongelovig. En zo is er nog veel meer te noemen. Maar de vraag is wel of dit werkelijke tegenstellingen zijn. Zit het leven zo overzichtelijk in elkaar?
Wie nuchter en met een kritisch oog naar de werkelijkheid probeert te kijken, ziet hoe complex en tegenstrijdig alles in elkaar steekt. Alles heeft op zijn minst twee kanten. De zonzijde heeft een schaduwkant. Elk voordeel kent ook zijn nadeel. Aan alles zit een keerzijde.
Al wikkend en wegend zoeken mensen hun weg en vaak op hoop van zegen. Het is meer zigzaggen dan een heldere rechte lijn. Steeds weer doemt de vraag op hoe recht te doen aan de dubbelzinnigheid en verschillende kanten van het bestaan?
Voor wie op zoek gaat naar een tekst in de bijbelse geschriften waarin het paradoxale van ons mensenbestaan aan de orde komt, is het boek Prediker een prikkelende gesprekspartner. Een tekst uit de derde eeuw voor Christus en ontstaan in een turbulente overgangstijd. De vertrouwde godsdienstige paden begonnen het te begeven. De traditionele wijsheid werkte niet meer. De nieuwe tijd stelt nieuwe vragen. Prediker onderzoekt de werkelijkheid op zijn nut en zinnigheid. Wat geeft vastheid en wat is lucht?

16 juni 2019uit Prediker 1 - lucht en leegteVerhaal halen - Kees Wijnen en Bettina van Santen
23 juni 2019uit Prediker 2 - hebben of zijnHeleen Ransijn
30 juni 2019uit Prediker 3 - alles op zijn tijdds. Aline Barnhoorn
7 juli 2019Onderbreking van de Prediker-cyclus met een viering waarin we Ghanese gasten ontvangends. Erna Treurniet
14 juli 2019uit Prediker 4 en 5 - dood en levenpastor Huub Schumacher
21 juli 2019uit Prediker 6 en 7 - wijsheid en dwaasheidds. Toos Wolters

Alle vieringen beginnen om 10.30 uur. Voor en na de viering is er koffie en thee.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.