Verhalen over een andere werkelijkheid

Een parabel of gelijkenis is – volgens de definitie van de Studiebijbel – een verhaalvorm die bedoeld is om de lezer of de luisteraar nieuw inzicht te geven met behulp van beelden uit het dagelijks leven.  In de Bijbel komen veel parabels voor, met name Jezus maakt er gebruik van om zijn toehoorders op te roepen tot een andere manier van leven. Het gaat om verhalen die nadrukkelijk aansluiten bij situaties die zijn publiek – en let vooral op aan wie Jezus het verhaal  vertelt – kan herkennen: hoe zonen omgaan met hun erfenis, over een rentmeester die zijn hachje probeert te redden of over de onverschilligheid van de rijken tegenover de armen.

Sommige van deze verhalen, zoals de barmhartige Samaritaan en de verloren zoon behoren tot de beroemdste verhalen uit de Bijbel en hebben menig kunstenaar van Rembrandt tot Van Gogh geïnspireerd.

Maar laten we ons niet vergissen: het zijn geen vermakelijke allegorieën, of verhaaltjes met een interessante clou. Ze houden een spiegel voor, stellen indringende vragen, wijzen een weg die nog te gaan is en laten ons wellicht soms achter in verwarring: gaat dit over mij?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.