Er waren eens twee koningen – nieuwe serie vieringen in het Johannescentrum

Stel je eens voor. Tijdens een voetbalwedstrijd roept de trainer halverwege de eerste helft de aanvoerder naar de kant omdat die een paar stommiteiten heeft uitgehaald. En dat die aanvoerder dan net doet alsof hij het niet hoort, maar gewoon doorspeelt. Hij speelt door, maar is door het roepen van de trainer zo uit zijn balans geraakt dat hij een nog veel grotere fout maakt. Dat is dan wel zijn eigen schuld, maar hij is toch ook afgeleid door de trainer met zijn geroep aan de zijlijn.

Ongeveer zo moet de verteller van de Saul- en Davidgeschiedenis het hebben gezien. Koning Saul was uit de gratie geraakt, de profeet en richter Samuël had hem de wacht aangezegd. Saul had naar vermogen geprobeerd een zo goed mogelijk leider van het volk te zijn, hij kon met ere een stap terug doen. Als Saul was teruggetreden, was er niks aan de hand geweest. Maar ja, als ….

Op de troon zit een totaal vereenzaamde, hulpeloze man machtig te wezen. Eens gezalfd tot vorst over Israël. Maar afgewezen voor verdere diensten. God, de geest van God heeft hem verlaten en is overgegaan op zijn opvolger David – die flitsende, muzikale wonderboy. Net als hij tot koning gezalfd door Samuël.

En ineens waren er twee messiassen in één huis. In hun gestalten wordt hoofdstuk voor hoofdstuk beschreven wie de ware is. Saul gaat de rol van een leider spelen die, gedreven door een boze geest, elke keer weer op zoek is  naar mogelijkheden om David te elimineren. David krijgt de rol van een knecht, een wapendrager, een hofmuzikant, die met zijn gitaartje aan de paleispoort kwam om de zieke koning te dienen.

Wij willen een koning. Zo klinkt meer dan eens tot op de dag van vandaag de roep van het volk. Er klinkt rumoer. Iedereen reikhalst om hem te zien. We verwachten vliegende vaandels en slaande trom, toeters en bellen, een militair escorte, geblindeerde auto’s, presidenten en regeringsleiders, de veiligheidsdienst, uniformen, marsmuziek. En dan komt daar om de hoek …. een jongen met een kudde schapen. En dat is hem.

6 oktoberwij willen een koning (1 Samuel 8)ds Toos Wolters
13 oktoberhem moet je zalven, hij is het (1 Samuel 16)(bijna) ds Heleen Ransijn
20 oktoberals David Goliath ontmoet (1 Samuel 17)verhaal halen
27 oktoberDavid ging naar Jonathan (1 Samuel 19 en 20)ds Toos Wolters
3 novemberds Toos Wolters
10 novemberik kan u gewijd brood geven (1 Samuel 21)pastor Huub Schumacher
17 novemberdit is je kans...dit is het moment (1 Samuel 24)verhaal halen
24 novemberen hij regeerde 40 jaar (2 Samuel 5 en 6)ds Toos Wolters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.