Als David Goliath ontmoet

Zondag 20 oktober gaat het in de Verhaal halen viering over het verhaal van David tegen Goliath.  Wie kent het niet? Het is een prachtige vertelling. Goed gecomponeerd, je ziet het voor je. De kleine, jonge David die de machtige reus Goliath verslaat terwijl de legers van de Filistijnen en de Israëlieten toekijken. Het is bovendien een geestig verhaal. Zoals Goliath beschreven wordt: het is volkomen over de top. Een halve meter groter dan iedereen, grote bronzen pantserplaten op zijn lichaam, een zwaard, een geweldige lans, een helm op zijn hoofd. En ergens verwacht je dan een spannend tweegevecht. Zoals in films waarin de held na een lang gevecht de slechterik verslaat. Maar niets van dit alles. David pakt een steen, en slingert die in het hoofd van Goliath. Einde verhaal.

Het is ook een verhaal met elementen die doen denken aan een sprookje: het herdersjochie tegen dat massieve stuk ongeluk Goliath; de belofte van Saul dat wie Goliath verslaat, mag trouwen met zijn dochter, de prinses. Het is niet zo moeilijk om aan te tonen dat de vertelling inderdaad elementen bevat die wijzen op een van generatie op generatie doorverteld volksverhaal met sprookjesachtige bouwstenen.
Een mooi en spannend verhaal dus. Maar wat heeft het ons hier en nu te zeggen? Is er ergens in dit sprookjesachtige heldenverhaal iets van betekenis verborgen voor de wereld waarin wij leven?

Nieuwesgierig? Je bent welkom om 10.30, vooraf en nadien is er koffie en thee.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.