als David Saul ontmoet…

 

Gustav Doré, 1832-1882 – David toont de slip van Sauls mantel

Het is helemaal fout gegaan tussen Saul en David. Saul ziet in David een bedreiging voor zijn koningschap en kan dat niet zomaar accepteren. Een kat- en muisspel is het gevolg. David op de vlucht en Saul die hem probeert op te sporen.
In het verhaal van 1 Samuël 24 ligt de beslissing over leven en dood van Saul in Davids handen. David weerstaat de verleiding om Saul te doden als die zich in een grot heeft teruggetrokken om ‘op de hurken te gaan’. Wat David wel doet: hij snijdt de slip van Sauls mantel af. En dan staat er: ‘En zijn hart bonsde.’ Niet omdat hij eigenlijk heel bang is, maar omdat hij begrijpt dat hij hiermee niets minder dan het koningschap van Saul afsnijdt. Als David daarna Saul aanspreekt en hem de slip van zijn mantel toont, klinkt er geen woede in zijn stem door. Hij noemt hem ‘mijn heer, de koning’ en zelfs ‘mijn vader’. Ook in Sauls antwoord is er geen sprake van jaloezie of kwaadheid: ‘Is het jouw stem die ik daar hoor, David, mijn zoon?’ Het verhaal eindigt daarna met een simpele constatering: ‘Na deze confrontatie ging Saul terug naar huis en David en zijn mannen trokken weer de bergen in.’
Het is een prachtig en doordacht gecomponeerd verhaal. En tegelijk vraag je je af: en wij? Waar staan wij in dit verhaal? Het is een spannende en uitdagende vraag in de viering van zondag 17 november a.s. We beginnen om 10.30 uur, vooraf en nadien is er koffie en thee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.