Ruth, een vrouw in het krachtenveld van God

In de eerste verzen van het boek Ruth wordt een groot aantal namen genoemd. Het lijkt op een inleiding voor een toneelstuk en de namenlijst van de spelers. Het stuk wordt opgevoerd in Bethlehem en Moab in de tijd van de Richteren. We maken kennis met de spelers en met het speelveld. De hoofdrol in dit toneelstuk is toebedeeld aan Ruth.

Bij eerste lezing lijkt het niet meer dan een simpel en wel aardig verhaaltje: iets in de geest van ‘Romance op de dorsvloer’. De vertelling wordt dan over het algemeen gezien als een romantische legende over de oorsprong van het koningschap van David. Ruth is daarin de overgrootmoeder van de eerste koning van Israël.

Maar bij nadere lezing blijkt het een verhaal dat verschillende lagen in zich bergt. In deze ‘verhaal halen’ viering volgen we het verhaal op de voet, geven door wat er daarover met name in de Joodse traditie is gezegd, voegen er fragmenten uit legenden aan toe.

Vertellenderwijs ontstaat er dan een beeld van Ruth als een vrouw die op een heel eigen wijze haar rol speelt in het krachtenveld van God

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.