Kijken door een andere bril – Mystiek in woord en beeld

Mystiek als de kunst van het omgaan met het mysterie van God/ het goddelijke heeft in het christendom tot op de dag van vandaag een belangrijke rol gespeeld. Deze invloed is neergeslagen in teksten, maar ook in beeldende kunst. Daarbij moeten we denken aan schilderijen en beeldhouwwerk, maar ook aan architectuur en glas in lood ramen.

Kick Bras heeft daarover een boek gepubliceerd met de titel Oog in oog. Christelijke mystiek in woord en beeld. Hij bespreekt in dit boek de mystieke ervaring, mystieke beelden van God, Christus en de mens, de mystieke weg en de doorwerking van mystiek in een maatschappelijke betrokkenheid.
Kick Bras (www.kickbras.nl) is emeritus predikant van de Protestantse Kerk en als onderzoeker gelieerd aan het Titus Brandsma Instituut te Nijmegen, het wetenschappelijk instituut voor de bestudering van spiritualiteit

Over dit boek schreef Trouw: ‘Niet alleen leert hij ons de teksten te lezen maar – en dat is een bewonderenswaardige vondst – hij weet via kunst en teksten de kern van bijvoorbeeld de donkere nacht van de ziel en eenwording met God zo over te brengen dat deze voelbaar wordt. Wat helpt zijn de goed doordachte opbouw en de toegankelijke, nuchtere schrijfstijl waarin hij lastige gedeelten niet vermijdt.’

Op onze leerhuisavond van 8 januari 2020 laat hij ons de blijvende zeggingskracht van die beelden zien. Daarbij zal hij een ruim overzicht projecteren van de kunstwerken die in zijn boek staan afgebeeld.

En voor wie het boek wil aanschaffen: het zal te koop zijn.

Datum: 8 januari 2020
Aanvang: 20.15 uur. de leerhuisavond duurt tot 22.00 uur.

Kosten voor wie niet de gehele serie leerhuisavonden volgt: € 7,50 per avond over te maken op rekeningnummer: IBAN NL 51 INGB 000 1763920 t.n.v. Leerhuis Johannescentrum Overvecht te Utrecht.

Inlichtingen (ook over het totale leerhuisprogramma) en opgave bij: Kees Wijnen / St. Eustatiusdreef 308 / 3564 GG Utrecht / 030-2624278 email: wijnenkees@gmail.com

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.