Van Galilea naar Jeruzalem – een reisverhaal

Rembrandt van Rijn – Jezus

Geschriften van zijn hand zijn niet overgeleverd, zijn stem hebben we nooit gehoord, zijn gezicht niet gezien. We verlaten ons op de verhalen en op onze verbeelding. We kunnen ook weinig anders: uit de eerste hand weten we bijna niets over hem – over de man die Jezus heette.
De naam Jezus – Joshua, om nauwkeuriger te zijn – kwam vaak voor. Volgens Josephus, de Joodse historicus en auteur van Oude geschiedenis van de Joden, waren er zoveel mannen met die naam, dat er geen enkele eigenheid meer aan te ontlenen viel. Zijn levensloop volgde in de eerste tientallen jaren het gebruikelijke pad en week nergens af van dat van anderen. Hij was doodgewoon, op geen enkele manier anders dan vele andere mannen in zijn tijd.
Nazaret, in Galilea, is het plaatsje waar Jezus opgroeide. In het Johannesevangelie is een zegswijze opgetekend uit de tijd dat Jezus er woonde: ‘Hoe kan er uit Nazaret iets goeds voortkomen?’ In zijn tijd was het een afgelegen provincie stadje dat geen enkele rol van betekenis speelde; de levensstandaard was er waarschijnlijk nog lager dan vandaag de dag het geval is.
Kort gezegd was Jezus niet meer dan een jonge timmerman die in het stadje Nazaret op geen enkele manier uit de toon viel.
Totdat…. Totdat hij hoorde van een man – Johannes was zijn naam – die in de woestijn in het zuiden van Palestina mensen aansprak: het beloofde koninkrijk van God was nabij en men moest zich bekeren. Onder de mensen die naar de woestijn van Judea afreisden om naar deze profeet te luisteren, bevonden zich ook een aantal vissers van het meer van Galilea. Het is heel wel mogelijk dat ook Jezus besloot huis en haard te verlaten om zich te voegen bij de religieuze gemeenschap die zich rond Johannes had gevormd. En vanaf dat moment werd alles anders.
Zes weken lang zullen we in de 40-dagentijd Jezus volgen op zijn reis vanuit Galilea naar Jeruzalem. We laten ons daarbij inspireren door gedeelten uit de geschriften van Matteus, Marcus, Lucas en Johannes en door de verwerking daarvan van de Japanse schrijver Shusaku Endo in zijn boek Jezus, het verhaal van een leven.

 

1 maart 2020In de omgeving van de Dode Zeeds. Toos Wolters
8 maart 2020Voorjaar in GalileaVerhaal halen - met Kees Wijnen en Bettina van Santen
15 maart 2020Infiltrantenpastor Huub Schumacher
22 maart 2020Twijfelds. Toos Wolters
29 maart 2020De lijdendeds. Erna Treurniet
5 april 2020Jeruzalem, Jeruzalemds. Toos Wolters

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.