Het is begonnen met David

een serie vieringen over en rondom de psalmen in de Johanneskerk

Het is het meest intensief gebruikte Bijbelboek geworden, het boek van de psalmen; dat boek met 150 gebeden, sommige heel kort en andere erg lang. Dat is niet zo verwonderlijk, want of je er nu dagelijks mee leeft of dat je er af en toe eens doorbladert, hier en daar wat lezend, je zult gauw het gevoel krijgen dat het psalmenboek op het leven zelf lijkt.

Dat komt vooral omdat de psalmen nu eenmaal gedichten zijn, heel vaak prachtig gecomponeerd. Je moet ze dan ook lezen zoals je gedichten leest, niet als traktaten, niet als preken of getuigenissen. Dat blijkt trouwen ook al in het psalmenboek zelf. De psalmdichters zijn niet altijd consequent. Alle mogelijke twijfels, gevoelens, vermoedens krijgen een kans. Het zijn gedichten waarin een vorm van belijdenis of godsvertrouwen te vinden is, naast gedichten waarin God aangeklaagd wordt, waarin hij in het beleven van de dichter afwezig is. Hoe vaak je de psalmen ook leest, steeds weer zul je nieuwe gezichtspunten ontdekken, die passen bij een bepaald moment op je levensweg. “Het is”, zegt joodse theoloog en beeldend kunstenaar Marcus van Loopik, “alsof je iedere dag opnieuw geboren wordt.”

Willem Barnard: “Een gedicht is volwassen, het spreekt voor zichzelf. Het is niet ‘iets’ van iemand, maar het is zelf ‘iemand’. Iemand die je tegemoet komt of die je ontwijkt. Iemand met wie je te maken krijgt. Die je ‘wat zegt’… of niet. Je mag trouwens ook tegenspreken, je kunt tegen zo iemand aan praten.”

En dat laatste is wat er dan ook in alle tijden in de vele hertalingen, liederen en beelden van de psalmen is gebeurd. Van de ‘Harpzangen’ van  Joost van den Vondel tot de ‘Psalmen vrij’ van Huub Oosterhuis en de bewerking van een aantal psalmen van Lloyd Haft. Van de berijming van Petrus Datheen tot de psalmliederen van Juut Meijer, Simone Huisman en Anneke Meiners in de bundel ‘Als daar muziek voor is’. Van de kleurrijke miniaturen in de Middeleeuwen tot de verbeeldingen van Henk Pietersma,  Marcus van Loopik en Ruud Bartlema en vele anderen in onze tijd.

En dat alles is begonnen met David.

7 juni – ds Aline Barnhoorn – psalm 146

14 juni – ds Toos Wolters – palm 62

21 juni – Verhaal halen met Bettina van Santen en Kees Wijnen – psalm 22 en 23

28 juni – ds Erna Treurniet – psalm 104

5 juli – ds Toos Wolters – wordt nog ingevuld

12 juli – pastor Huub Schumacher – psalm 17

19 juli – ds Toos Wolters – wordt nog ingevuld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.