Proefvieringen in de Johannes

U heeft het vast gehoord of gelezen: per 1 juni mogen er proefvieringen in de kerk worden gehouden met maximaal 30 mensen. En als alles goed gaat, mag er per 1 juli gevierd gaan worden met 100 mensen. Dat zijn verheugende vooruitzichten. De proefvieringen zijn bedoeld om uit te vinden hoe het moet met die 1,5 meter afstand houden, met de logistiek van het komen en gaan en met de extra hygiënische maatregelen. En dat luistert nauw, vooral ook ten aanzien van de opstelling in de kerkzaal.

In overleg tussen moderamen, kerk-rentmeesters en de werkgroep vieren is besloten om met twee verschillende opstellingen te gaan oefenen. Dat gaat gebeuren op zondag 14 juni met de ene opstelling en op zondag 21 juni met de andere opstelling. Het gaat bij de opstelling niet alleen om de praktische zaken en het corona-proof zijn, maar we willen tevens uitzoeken hoe we óók een gemeenschap kunnen vormen op 1,5 meter. Om die reden wordt er geoefend met twee verschillende opstellingen en is aan een vaste groep van 30 mensen gevraagd om met beide vieringen mee te doen. Zij zullen dan goed kunnen vergelijken wat werkt en wat niet werkt. Een deel van deze mensen heeft ook een taak, variërend van voorganger, geluidstechnicus, koster, musicus, ambtsdragers tot – nieuw! – begeleiders naar de zitplaatsen en gastheer/ vrouw. Voor de overige mensen is er gericht uitgenodigd om tot een goede doorsnee te komen van de gemeente. Van een gezin met kinderen tot echtparen en alleenstaanden, van oud tot jong en van mobiel tot minder mobiel.

Misschien had u gehoopt dat er meteen al begonnen zou worden met reserveren om het naar de kerkgaan mogelijk maken voor wie dat zo graag wil. Dat is heel begrijpelijk. Toch vragen we er begrip voor dat we de twee proefvieringen dat nog niet doen, om beide zo goed mogelijk te kunnen evalueren. Maar goed om alvast te weten: er komt een reserveringssysteem, zodat vanaf zondag 5 juli iedereen een kans krijgt om naar de kerk te komen.

Om iedereen straks een gelijke kans te geven om aan te geven wanneer hij of zij graag wil, wordt er nu ook gewerkt aan een manier om iedereen te benaderen, dus niet alleen degenen die bereikbaar zijn via website, kerktelefoon, Johannes-app, Op Dreef en al dit soort communicatiemiddelen.

Heel belangrijk: ook al bent u er wellicht de 14e en de 21e juni nog niet bij in de kerk, de capaciteit van de kerktelefoon is in deze coronatijd ondertussen zodanig voor alle kerken uitgebreid dat iedereen mee moet kunnen luisteren. Dat geldt ook de diensten in de kerk vanaf 5 juli. De vieringen in de kerk zijn vanaf 10.30 te horen via de kerktelefoon en als de viering er compleet opstaat, is deze ook naderhand altijd beschikbaar via de kerktelefoon.

Tenslotte nog een aantal belangrijke zaken:

  1. U hebt wellicht gehoord dat gemeentezang en koorzang voorlopig niet zijn toegestaan. Ook wij wachten af wat er uit het onderzoek komt dat nu wordt gedaan door de TU Delft naar verspreiding van het virus door zang. Dat neemt niet weg dat we de ingezette weg met musici en enkele zangers wel kunnen voortzetten, óók in de kerkdiensten, maar natuurlijk op gepaste afstand.
  2. Gezamenlijk koffiedrinken zit er voorlopig nog niet in. Wel hopen we deze zomer bij mooi weer de ruimte buiten om het kerkgebouw te kunnen gaan gebruiken (grasveld, parkeerplaats, stoep) om op gepaste afstand met elkaar toch na afloop koffie te gaan drinken.

Houdt u verder vooral de mededelingen over het reserveringssysteem in de gaten. Zodra deze beschikbaar is, zal dat bekend gemaakt worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.