Stem en Tegenstem – Micha, een profetenboek op het scherpst van de snede

Micha wordt nogal eens gelezen in de adventstijd. Dat heeft te maken met enkele van zijn bekende heilsprofetieën, waaronder die tekst uit Micha 5: Uit jou, Betlehem in Efrata, te klein om tot Juda’s geslachten te behoren, uit jou komt iemand voort die voor mij over Israël zal heersen.’

Maar wie zou denken dat Micha een boek is over het komende heil, komt bij het lezen bedrogen uit. Heilsprofetieën worden bij voortduring afgewisseld met onheilsprofetieën en het is lang niet altijd duidelijk wanneer de profeet Micha spreekt en wanneer zijn tegenstanders sprekend worden ingevoerd. Maar bij alle sprekers lijkt er weinig ruimte voor nuanceringen.

Het heeft alles te maken met de tijd waarin Micha leefde, ongeveer in de 8e eeuw voor Christus. De heersende macht Assyrië breidt haar invloed uit. Het is een tijd van chaos en dreiging. Ook een tijd van veranderingen in de samenleving en een groeiende kloof tussen rijk en arm, tussen zij die zichzelf steeds meer toe-eigenen en zij die tot de kwetsbaren behoren.  In die stijgende spanning klinken in het boek Micha stem en tegenstem, maar al die stemmen maken het er niet duidelijker op.  Want wat mooi klinkt, kan ons ook in slaap sussen.

In de adventstijd lezen we Micha, een profetenboek op het scherpst van de snede.

29 november
1e advent
ds Toos Wolters Micha 2
6 december
2e advent”
ds Aline Barnhoorn Micha 4
13 december
3e advent”
ds Harry Pals Micha 6
20 december
4e advent”
Verhaal halen Micha 7

Op donderdagavond 24 december is er een kerstnachtviering om 21.00 uur.

Vrijdagmorgen 25 december is er de viering van de kerstmorgen om 10.30 uur. Voor alle vieringen is reserveren verplicht. Zie www.johannescentrumgemeente.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.