In ballingschap en terug in het beloofde land – serie vieringen over de profetenboeken Daniël, Ezra en Nehemia

Daniël – een verzetsboek uit de tweede eeuw voor Christus

Lange tijd werd het boek Daniël gedateerd in de periode van de Babylonische ballingschap in de zesde eeuw voor Chr. Daniël zelf zou de auteur zijn geweest. In het begin van de vorige eeuw ontstond er onder de wetenschappers echter consensus over  een datering in de tweede eeuw voor Chr. Het boek in zijn huidige vorm zou ontstaan zijn tegen de achtergrond van de Makkabeese opstand tegen de Griekse overheersing. Het is de tijd waarin de joodse gemeenschap in Palestina getiranniseerd werd door de Syrische koning Antiochus IV Epifanes, de grote boosdoener tegen wie heel dit geschrift is gericht. Hij stond het de joden niet langer toe om te leven volgens de Tora. In de joodse tempel werden heidense godenbeelden geplaatst. Joden die hun zonen lieten besnijden konden rekenen op de doodstraf. De identiteit van het volk van God dreigt helemaal verloren te gaan.

Het boek Daniël wil de Joden oproepen vol te houden: Kom op voor je eigenheid, voor wat de essentie is van het volk waar je deel van uitmaakt. De anonieme auteur van het boek Daniël doet dat door zijn lezers en hoorders moed in te spreken door verhalen te vertellen. Verhalen die geplaatst worden in de tijd van de ballingschap vier eeuwen eerder: als wij toen onze identiteit hebben bewaard, zouden wij die dan loslaten nu wij weer wonen in ons eigen land? Als God ons in de ballingschap beschermd heeft, zelfs in de vuuroven of tussen de leeuwen, zou hij ons dan ook nu niet staande houden.

De verhalen zijn prachtig, een genot om ze te lezen. Maar wat zouden ze ons in onze tijd en context willen duidelijk maken?

Ezra en Nehemia – terug in het beloofde land

Maar ook aan de ballingschap kwam een einde. Het volk Israël keerde terug naar het land dat hen ooit beloofd was. De tempel van David was verwoest en werd herbouwd, de eredienst hervat, de wet va Mozes weer nageleefd. Maar wat betekende dit voor de niet-Joden die zich tijdens de ballingschapsperiode in Judea hadden gevestigd?

  • 17 januari 2021 – Verhaal halen met Bettina van Santen en Kees Wijnen
    over Daniël 1
  • 24 januari 2021 – ds Toos Wolters over Daniël 2
  • 31 januari 2021 – pastor Paulus van Mansfeld over Daniël 6
  • 7 februari 2021 – ds Toos Wolters over Ezra
  • 14 februari 2021 – ds Erna Treurniet over Nehemia 8

De vieringen beginnen om 10.30.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.