Jona, een boek met een verhaal

Onder alle profeten is Jona er een die eruit springt. Als het bij een profeet gaat om zijn of haar woorden, heeft Jona weinig te zeggen. De vraag komt zelfs op wie hier eigenlijk profeet in dit verhaal is? Is dat Jona, of misschien de koning van Ninevé?

Een verhaal is kwetsbaar. Van Jona is vaak een karikatuur gemaakt: de tegendraadse, ongehoorzame profeet, of de klagerig-zielige profeet, de man die alleen maar zit te mokken omdat hij zijn eigen lot niet kan accepteren of (erger nog) de heidenen van Ninevé per se naar de verdoemenis wil zien gaan.

In vier hoofdstukken word je als lezer steeds opnieuw op het verkeerde been gezet. Heeft Jona nu God lief, of is hij juist kwaad op God? Wil hij nu uit de vis gered worden om te blijven leven, of wil hij juist sterven vanwege de stekende hitte buiten Ninevé? Steeds weer wordt je als lezer heen en weer geslingerd tussen verzet tegen God en het vereren van God, tussen leven en sterven, tussen zee en land. Het beeld van Jona bestaat uit een aantal wisselingen, die elkaar in sneltreinvaart opvolgen. Juist door deze constante verschuiving van de mise en scene krijgt het verhaal diepgang.

Misschien moeten we het boekje Jona lezen als een verhaal over een al te menselijke mens en zijn God. Jona als een gelovig mens en vooral als een menselijke gelovige. Jona’s niet kunnen vatten van Gods grote erbarmen is even herkenbaar als Job’s niet begrijpen van het leed dat hem overkomt. De goede verstaander herkent zijn eigen driften in de rol die Jona speelt, en verstaat ook nog de kritiek. Het boekje eindigt met een vraag van God aan Jona: ‘Als jij al verdriet hebt om die wonderboom (die verdort), zou Ik dan geen verdriet hebben om Ninevé, die grote stad waar meer dan honderdtwintigduizend mensen wonen?’ Je kunt gaan fantaseren hoe Jona daarop zou kunnen reageren. Je kunt als lezer van het Jona-verhaal je ook afvragen hoe je zelf zou reageren. 

18 aprilJona, een boek met een verhaal
‘Verhaal halen’ met Bettina van Santen en Kees Wijnen
25 aprilJona 1ds Harry Pals
2 meiJona 2ds Toos Wolters
9 meiJona 3Pastor Huub Schumacher
16 meiJona 4ds Aline Barnhoorn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.