Het goede verhaal van Johannes

Jezus en de Samaritaanse vrouw – Ivan Mestrovics (1957)

Wil je weten waar een boek over gaat, lees dan het voorwoord. Wat voor een boek geldt, geldt ook voor het Johannesevangelie. Direct al in de eerste zin wordt duidelijk waar het Johannes om te doen is. Hij introduceert zijn hoofdpersoon op een veelzeggende manier, waarbij hij teruggrijpt op het begin van de Hebreeuwse bijbel. In den beginne sprak God en de aarde werd een plaats van licht en leven. Dat scheppende Woord van in den beginne is in het Johannesevangelie mens geworden en betreedt als Jezus, de zoon van Jozef uit Nazaret, het joodse land om daar licht en leven te geven.  

In de weken tot aan de zomervakantie lezen we een aantal gedeelten uit dit evangelie, waarin Johannes Jezus in gesprek laat gaan met mensen en hem tekenen laat doen. Zo zijn we getuige van zijn gesprekken met Nicodemus dat – saillant detail –  plaats vindt in de nacht en met de Samaritaanse vrouw, die op het heetst van de dag water kwam halen uit de Jakobsbron. En we maken mee hoe er brood genoeg is voor vijfduizend mensen en hoe iemand na 38 jaar van ziek zijn ‘zijn slaapmat oppakte en liep’. 

Voor Johannes is Jezus als ‘zoon van de Vader’ diens aanwezigheid onder de mensen, concreet en voor iedereen zichtbaar. De mensen die met Jezus in aanraking kwamen, kwamen zo in aanraking met God zelf en ervaren Gods licht, liefde en leven. Maar dat gold niet voor iedereen. Direct na de genezing van de zieke man op sabbat ontstond er ook verzet: ‘Vanaf dat moment probeerden de Joden hem te doden …’  Maar – zo schrijft Johannes in zijn voorwoord– de duisternis heeft het (licht) niet in haar macht gekregen.’    

Het zijn de inzichten van ver ná Pasen die Johannes hier rond het einde van de eerste eeuw met terugwerkende kracht in de verhalen laat doorklinken.

DatumVoorgangerLezingThema
30 meipastor Paulus van MansfeldJohannes 1:35-52roeping van de discipelen
6 junids Toos WoltersJohannes 3:1-21Gesprek met Nicodemus – dienst van Schrift en Tafel
13 junipastor Paulus van MansfeldJohannes 3:22-36Johannes de Doper over Jezus
20 juniVerhaal halenJohannes 4de vrouw bij de bron
27 juniJohanne BootJohannes 5:1-18een genezing op sabbat
4 julids Erna TreurnietJohannes 5:19-47Jezus’ getuigenis van zichzelf
dienst van Schrift en Tafel
11 julipastor Huub SchumacherJohannes 6:1-15de spijziging van de vijfduizend
18 julids Toos WoltersJohannes 6:16-21de storm op het meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.