Zomervieringen 2021

Zondag aan zondag proberen we hier in deze kerk ons leven in verbinding te brengen met iets dat ons overstijgt. We doen dat vanuit de verhalen die opgetekend staan in de bijbel. Verhalen zijn belangrijk. Iedereen leeft van verhalen. En ook de behoefte aan reflectie op het eigen levensverhaal anderen. Verhalen over onze ervaringen op de vele gebieden die het leven rijk is. We verwijzen naar mythen, folklore en personages uit romans, naar beelden van vroegere en hedendaagse kunstenaars om dingen aan onszelf en aan anderen uit te leggen. We construeren verhalen om ons te helpen de wereld en onszelf te begrijpen. Dat bij die reflectie bijbelse verhalen van pas kunnen komen, is eigenlijk nauwelijks verrassend. Die bijbelverhalen zijn immers gestolde ervaringen, tevoorschijn gekomen uit diezelfde behoefte aan reflectie op het eigen leven, speciaal in relatie tot dat wat het gewone overstijgt: ‘Gods geschiedenis met ons mensen.’ Daarom ook zijn die verhalen eeuwenlang doorgegeven, besproken en geïnterpreteerd.
In de Bijbel is het genre ‘biografie’ of ‘autobiografie’ zoals wij dat kennen afwezig. En ook al zijn die verhalen lang niet altijd historisch bezien ‘echt gebeurd’, toch zijn het wel degelijk ‘levensverhalen’ die wezenlijke ervaringen weerspiegelen. Bijna alle verhalen kennen een hoofdrolspeler. Sommigen van hen zijn ons lief, anderen irriteren ons. Soms begrijpen we hun beweegredenen, soms ook helemaal niet. Maar altijd intrigeren ze ons.
Een aantal van deze bijbelse hoofdrolspelers zal in de komende zes weken centraal staan in onze vieringen. Daarbij zullen we ons ook steeds de vraag stellen of en hoe deze bijbelse figuren ons kunnen helpen het eigen levensverhaal te verstaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.