Wie verwachten wij? Vieringen in de adventstijd

Wie is het die wij in de tijd van advent verwachten? Als we dat met een al te grote stelligheid denken te weten, bestaat de kans dat we de plank misslaan. In zijn lied dicht Huub Oosterhuis Jezus 29 namen toe: een zoektocht naar metaforen die een ruimte scheppen, waarin bevrijding, gerechtigheid en liefde gedijen. Namen die Jezus schetsen als een icoon van de onzichtbare God. 

Vreemde – 27 november 2022-  ds Harry Pals – Jesaja 11,1-10

Als een vreemde, zo gaat Jezus, de Gezalfde, de Messias, rond in onze wereld, in ons bestaan. Wie durft zijn veilige en vertrouwde wereld open te doen en de ontmoeting aan te gaan? Want dat voelt ongemakkelijk. Jesaja vertelt ons dat er geen wolf, panter, leeuw, beer of slang voor de deur staat, maar dat er een nieuwe wereld op aanbreken staat, dat het paradijs van verbondenheid eraan komt hier op aarde. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Er gaan ontzagwekkende dingen aan vooraf.  

De ware wijnstok  – 4 december 2022 –  pastor Paulus van Mansfeld – Johannes, 15, 1-17

In het evangelie Johannes verschijnt Jezus als de mens door wie God tot ons spreekt. Johannes laat daarna Jezus zelf ook zeggen wie Hij is, in zeven ‘Ik ben’ woorden, waarvan het prachtige: ‘Ik ben de ware wijnstok’ het laatste is : Wij mogen geënt zijn op deze mens, deze Messias, als ranken op een wijnstok. Wat kan dit beeld, deze naam van Jezus, vandaag nog voor ons betekenen?

Deur open  – 18 december 2022 –  pastor Marieke Milder – Johannes 10: 1-10

Misschien is ‘deur open’ de meest prozaïsche naam in het lied van Huub Oosterhuis. Niet Jezus als een beschermende herder, een veelbetekenend woord, een droom van een mens, maar een plank die open en dicht kan, waar je in en uit en doorheen kunt. Niet eens de deur van een paleis maar van een stal, een schapenstal.

Bruidegom – 18 december 2022 –  verhaal halen – Mattheus 25: 1-13 Ook ‘bruidegom’ is een naam voor Jezus. Of is het eerder het lang verwachte koninkrijk Gods dat ‘als een bruiloft is’ is? Waar een bruidegom niets is zonder bruid (m/v) en ieder zich op tijd klaar moet maken. En wie zorgen er voor de entourage, het licht en het feest? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.