Gelijkenissen – een serie vieringen

In gelijkenissen gaat het over alledaagse zaken. Iedereen herkent ze en heeft er weet van. Het gaat over mosterdzaad en zuurdesem, over graan en onkruid, over een schat en een parel, over vaders en kinderen, over een landeigenaar en een koning die een bruiloftsmaal voor zijn zoon geeft.  Gewone zaken die een ongewone zeggingskracht krijgen. Jezus probeert de werkelijkheid niet in beschrijvingen en verklaringen te vangen, maar zijn woorden scheppen een nieuw zicht op de werkelijkheid. In beelden en metaforen probeer hij zijn toehoorders met andere ogen en oren naar de werkelijkheid te laten kijken. Er is iets gaand in de werkelijkheid. Nu nog verborgen en onzichtbaar, maar het komt. Onverwoestbaar groeit het. Jezus noemt dat geheim van de werkelijkheid ‘het koninkrijk der hemelen’. 

Elke gelijkenis heeft zijn punt van vergelijking en meestal een verrassend slot dat alles op zijn kop zet. Wat argeloos en ongevaarlijk lijkt te beginnen, eindigt vaak met een schok, een stroomstoot. De hoorder wordt voor de keuze gesteld: ga je mee of draai je om. Je zou kunnen zeggen dat gelijkenissen een uitnodiging aan de hoorder bevatten zich te laten betrekken bij een nieuw zinsverband tussen God en mensen. Ze communiceren het geheim van Gods koninkrijk, waar het is en hoe het werkt in gewone dagelijkse handelingen, die minder gewoon zijn dan ze lijken.

22 januari 2023 –  over het mosterdzaadje en zuurdesem – Mattheüs 13, 1-3a; 31-35 – verhaal halen

29 januari 2023 – het zaad in de akker – Mattheüs 13, 24-30 – Tina Geels

5 februari 2023 — de schat en de parel – Mattheüs 13, 44-46 – Trees van Montfoort

12 februari 2023 – uitnodiging niet geaccepteerd – Mattheüs 22, 1-14 – Marieke Milder

19 februari 2023 – een vader en twee zonen – Mattheüs 21, 23-32 – verhaal halen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.